Uit de krant

Bureauredactuur AD blundert opnieuw

We hebben het al eens eerder gemeld, maar is het Algemeen Dagblad is opnieuw in de fout gegaan. In de Diagnose bijlage van zaterdag 21 maart stond dit bericht met een afbeelding van een eland waar een rendier bedoeld is.En zo moeilijk is het toch echt niet. Het verschil niet weten tussen een eland en een rendier kan je vergelijken met het door elkaar halen van een pekinees en een wolf. Het zijn gewoon twee totaal verschillende dieren. Hoewel ik het liever niet doe hierbij een foto van een rendierBron: Wikipedia

Nederlander walgt van eland

Het volgende krantenknipsel heb ik uit mijn archief geduikeld en is te leuk om niet in deze weblog opgenomen te worden. Het bericht is uit de Telegraaf van mei 2004:

„Nederlanders vinden de beverrat, het wilde zwijn en de eland de meest lelijke dieren. Tijdens de opening van het nieuwe dierenpark in het Brabantse Mierlo, Dierenrijk Europa, is bekend gemaakt welk beest het allerlelijkste van Europa is.
Zegsman Goof Lukken van exploitant Libema zegt vooral de keuze voor de eland opmerkelijk te vinden. Hij vindt dit dier prachtig. Het is eerder mooi van lelijkheid.”Daar zijn wij van deze weblog het uiteraard geheel mee eens.

Eland bevalt langs weg

Elanden in de Amerikaanse Grand Teton National Park zoeken bij voorkeur een autoweg op als ze moeten bevallen. Zo hebben deze dieren een grotere kans om de bruine beren te ontwijken die op elandjongen jagen. Dat blijkt uit een publicatie van Joel Berger van dde Wildlife Conservation Society die verschenen is in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.
Tussen 1995 en 2004 registreerde Berger de bevallingen van 25 elanden. Per jaar kozen de elandmoeders hun plaats van bevalling gemiddeld 122 meter dichter bij de weg. De afstand nam af van 1 kilometer in 1995 tot 380 meter in 2004. Volgens Berger hebben de elanden zich hiermee aangepast aan de introductie en groeiende dichtheid van beren in het park.BRON: NRC, redactie wetenschap.

Adopteer een eland

In Noorwegen kunnen bewoners in drie zuidelijke provincies zich voor 1200 euro per jaar op een eland abonneren. Door middel van een satelietzender om de hals van het dier kunnen abonnees via een website hun eland dag en nacht op de voet volgen.
Op deze manier hopen onderzoekers een antwoord te krijgen op de vraag waarom elanden in de winter zo’n twintig kilo afvallen. Bekend is dat elanden dol zijn op twijgen en schors van bomen. Maar het is onduidelijk of ze ’s winters ook gebruik maken van de voedseldepots met granen die in het bos worden geplaatst.
Abonnees moet uitkijken dat ze niet te gehecht aan hun elanden raken. Als het jachtseizoen wordt ingeluid is de kans groot, dat hun „internet”-eland wordt geschoten.Bron: Telegraaf, auteur: Rolien Créton.

Wolf maakt eland minder vruchtbaar

In het Amerikaans Yellowstone Park zijn in 1995 wolven geïntroduceerd en dat heeft zoals verwacht tot een afname geleid van het aantal elanden. De vrouwelijke elanden die in de buurt van de wolven leven, blijken zich anders te gaan gedragen. Ze besteden minder tijd aan eten en kijken vaker om zich heen. Ook blijven ze dichter bij de bosrand om snel te kunnen vluchten. Deze inspanning vergt zoveel van ze, dat dit meetbare sporen achterlaat in hun ontlasting en hormonen. Per honderd vrouwtjes krijgen ze geen dertig, maar twintig jongen.Bron: AD Wetenschap 17-02-2007

NOOT van de redactie:
De foto bij dit artikel laat duidelijk zien, dat de fotoredactie van deze krant geblunderd heeft. Opnieuw laat dit voorbeeld zien, dat de eland nog steeds een mysterieus dier is voor veel mensen. Elanden, rendieren, kariboes, herten, het is voor veel mensen één pot nat.

Eland als terrorist

STOCKHOLM - Een dronken eland terroriseert de leerlingen van een school in Zuid-Zweden. Volgens de conciërge zijn de kinderen doodsbang voor het dier, dat zich stapelgek zou gedragen.
De eland raakt waarschijnlijk beneveld door het eten van gegiste appels in een tuin. De autoriteiten overwegen het diet af te schieten als het niet kalmeert.
Het is niet de eerste keer dat een dronken eland in Zweden opzien baart. In november 2005 joeg een aggresieve eland senioren in een bejaardenhuis schrik aan. Ook dit dier bleek dronken te zijn door het eten van gegiste appels. De politie loste het probleem op door de appels te ruimen.Bron: AD