Eland bevalt langs weg

Elanden in de Amerikaanse Grand Teton National Park zoeken bij voorkeur een autoweg op als ze moeten bevallen. Zo hebben deze dieren een grotere kans om de bruine beren te ontwijken die op elandjongen jagen. Dat blijkt uit een publicatie van Joel Berger van dde Wildlife Conservation Society die verschenen is in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.
Tussen 1995 en 2004 registreerde Berger de bevallingen van 25 elanden. Per jaar kozen de elandmoeders hun plaats van bevalling gemiddeld 122 meter dichter bij de weg. De afstand nam af van 1 kilometer in 1995 tot 380 meter in 2004. Volgens Berger hebben de elanden zich hiermee aangepast aan de introductie en groeiende dichtheid van beren in het park.BRON: NRC, redactie wetenschap.

Adopteer een eland

In Noorwegen kunnen bewoners in drie zuidelijke provincies zich voor 1200 euro per jaar op een eland abonneren. Door middel van een satelietzender om de hals van het dier kunnen abonnees via een website hun eland dag en nacht op de voet volgen.
Op deze manier hopen onderzoekers een antwoord te krijgen op de vraag waarom elanden in de winter zo’n twintig kilo afvallen. Bekend is dat elanden dol zijn op twijgen en schors van bomen. Maar het is onduidelijk of ze ’s winters ook gebruik maken van de voedseldepots met granen die in het bos worden geplaatst.
Abonnees moet uitkijken dat ze niet te gehecht aan hun elanden raken. Als het jachtseizoen wordt ingeluid is de kans groot, dat hun „internet”-eland wordt geschoten.Bron: Telegraaf, auteur: Rolien Créton.

Eland de oorzaak van de opwarming van de aarde

In Noorwegen is een rapport verschenen van de Technische Universiteit, waaruit blijkt dat elanden zoveel boeren en scheten laten, dat per jaar 1 eland gelijk staat aan de CO2uitstoot van een auto die 13.000 kilometer rijdt. Een volwassen eland produceert per jaar 2100 kilo aan carbon dioxide. Bacteriën in de maag van een eland produceert methaangas en dat is eigenlijk nog schadelijker dan CO2. Het zijn natuurlijk niet alleen de elanden die hun natuurlijke gassen vrijelijk laten lopen. In Nederland is al aandacht besteed aan dezelfde effecten die koeien hebben op het milieu. Het volgende rapport moet maar eens gaan over de boertige mens.


Arme eland,krijgt ook overal de schuld van.

Bron: DerSpiegel Online

Even uitrusten

Een fraai uithangbord van een Lodge ergens in Canada. Zou die hamburger gemaakt zijn van elandvlees? Het is net zoiets als bij slagers, die hun waar aanlaten prijzen door hun eigen ”slachtoffers’’.Bron: Flickr

Joost VeerkampEen mooie ondertekende zeefdruk van Joost veerkamp. Ik heb nummer 25 van 25

Geen afval langs de weg

Plaatselijke Canadese autoriteiten willen dat de automobilisten geen afval langs de weg achterlaten. Ze hebben dit bord geplaatst, want ook elanden hebben veel last van ongewenste elementen in hun omgeving.

Wolf maakt eland minder vruchtbaar

In het Amerikaans Yellowstone Park zijn in 1995 wolven geïntroduceerd en dat heeft zoals verwacht tot een afname geleid van het aantal elanden. De vrouwelijke elanden die in de buurt van de wolven leven, blijken zich anders te gaan gedragen. Ze besteden minder tijd aan eten en kijken vaker om zich heen. Ook blijven ze dichter bij de bosrand om snel te kunnen vluchten. Deze inspanning vergt zoveel van ze, dat dit meetbare sporen achterlaat in hun ontlasting en hormonen. Per honderd vrouwtjes krijgen ze geen dertig, maar twintig jongen.Bron: AD Wetenschap 17-02-2007

NOOT van de redactie:
De foto bij dit artikel laat duidelijk zien, dat de fotoredactie van deze krant geblunderd heeft. Opnieuw laat dit voorbeeld zien, dat de eland nog steeds een mysterieus dier is voor veel mensen. Elanden, rendieren, kariboes, herten, het is voor veel mensen één pot nat.