Krijgt de eland weer de schuld?

Een bizar ongeluk deed zich voor in het restaurant White Slab Palace in het Lower East Side district in New York. Tijdens een etentje kreeg Raina Kumra plots een trofee van, volgens alle bronnen, een elandkop op haar hoofd. Na dit ongeval had zij last van nekpijn, flauwtes en vermoeidheid. Volgens amerikaans recept een goede reden om een advocaat in te schakelen voor een forse schadevergoeding. Getuigen verklaarden dat een andere gast probeerde een ballon, die aan de trofee vast zat, van de elandkop af te trekken, hetgeen resulteerde in het incident.
Zo was de berichtgeving op de nederlandse teletekst en in diverse kranten en nieuwssites. Echter, door de publicatie van een foto van de betreffende trofee bleek maar weer eens, dat het nog altijd moeilijk is om een eland te herkennen. Op de foto is duidelijk sprake van een rendier.

Tentoonstelling Dana Lixenberg

In de NRC van vandaag verscheen een artikel, geschreven door Eddie Marsman, over de tentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg.
Ik citeer voor het gemak even twee alinea’s uit deze recensie:
„In 2007 werkte zij enige tijd op Sarichef, een zanderig stuk permafrost voor de kust van Alaska. Shismaref heet het enige gehucht ter plaatse.
The Last Days of Shismaref heet de reeks landschappen, interieurs en portretten die ze er maakte en die is nu te zien als onderdeel van de gelijknamige tentoonstelling.”De reden waarom ik hier aandacht aan besteed is de indrukwekkende foto die bij het artikel is geplaatst. Op de foto staat Fred Goodhope, inwoner van Shismaref.

Ikea en de eland

Het wereldwijd bekendste Zweedse bedrijf is ongetwijfeld IKEA. Het bekendste Zweedse dier is volgens mijn subjectieve mening ongetwijfeld de eland. In mijn fantasie zou daar een prachtige symbiose ligggen, maar meer dan een pluchen eland of een schommelstoel met elandhoofd komt Ikea niet.
Dat was in de zeventiger jaren wel anders. Het logo van Ikea spreekt boekdelen:Toen ik in die jaren samen met mijn elandvriend Grad Neijenhuis een mooi boek wilde maken was onze eerste gedachte om Ikea een en ander te laten sponseren, maar helaas ging de publiciteitsafdeling daar niiet op in.Nog steeds vind ik dat een gemiste kans: twee jonge grafische ontwerpers met een passie voor elanden, daar was een prachtig en gedenkwaardig boek uit kunnen ontstaan.

Dat de eland niet steeds vergeten is laten de volgende elandfiguren zien uit een advertentie die tijdens de Kerstdagen in Duitsland jaren geleden is verschenen. Er worden een aantal elandkarakters opgevoerd met menselijke trekjes.


De goedgevige, de spaarzame en de praktische,

De originele en de zorgzame.

Met dank aan Huib van Opstal.

SAAB doet de digitale elandproef

Het Zweedse bedrijf Acne Digital maakt furore met hun multimediale producties voor gerenommeerde bedrijven. Het reclamevakblad Adformatie van 5 november jongstleden verwoordt get als volg: "Vraag een Nederlandse online creatief wie nu "top of the bill" is in zijn business en hij of zij noemt de naam van dit Zweedse bedrijf".
Op de site van Acne Digital staat een fraaie presentatie voor het automerk Saab, waarmee moet worden aangetooond hoe veilig deze auto is onder de verschillende omstandigheden het jaar door. Hierbij een schermafbeelding van deze presentatie:Kijk maar eens op het volgende adres. Een fraai spel met pop-ups

Saab - Change Perspective

Bron: Adformatie 45, 05-11-2009

Gestilleerde trofee

Vlaemsch ( ) is een groep ontwerpers, gevestigd in België en Zwitserland. Zij werken in opdracht voor meubelfabrikanten en architecten,maar om de zoveel tijd stellen zij zichzelf een opdracht.Dit jaar was die opdracht Big-Game. Doelwas om de codes, die de bourgeois meubels bepalen, te herinterpreteren. De elandtrofee is een onderdeel van deze serie: een moderne, ietwat abstracte vorm van een trofee, uitgevoerd in triplex. "Wij wilden een speciale vorm, om het drama, dat altijd kleeft aan het ontstaan van zo'n trofee, te verlichten, namelijk het doodschieten en vullen van het hoofd".Meer achtergrondinformatie:
Vlaemsch

Deze tip kwam van Annelies Kieboom, die in Utrecht in de etalage van een designwinkel deze trofee te koop zag staan.

The Ark Project

The Ark Project is een boek, waarin het Bijbelverhaal van de Ark van Noach wordt uitgebeeld aan de hand van illustraties van dieren van artiesten van over de hele wereld. Het boek is 9 september van dit jaar officieel verschenen.

Eén van de illustratoren is Sandra Juto, grafisch ontwerper in Göteborg, Zweden. Zij maakte een tekening van de eland.Meer informatie over het Ark Projekt:
THE ARK PROJECT

Meer informatie over Sandra Juti:
Start : sandra juto

Pieta en Charles Odinot uit Zweden

Eland houdt van Soul

Het automerk Kia prijst hun model Soul op deze manier aan. Alles is gestileerd aan deze auto, gelijk een eland trofee met vierkant gewei. Of de trofee is aangereden door een auto van het KIAmerk laten we maar even in het midden.Bron: Huib van Opstal

Mörk, mörk, mörk, mörk

Deze klassieker moet zeker ook op deze weblog geplaatst worden. Ik werd er weer even aan herinnerd door Jan Smit van Moose Färg: Hoe maak je een ChocolateMoose, maar dan op zijn ZweedseKoks van de Muppet Show.Wil je het filmpje op YouTube zien, klik dan door naar http://www.youtube.com/watch?v=CRIwuxqKyyk

Lydia Jonkman schildert eland

Lydia Jonkman heeft in opdracht van de leverancier van Zweedse verfsoorten Moose Färg een schilderij gemaakt met daarop een eland. Deze kunstenares is bekend door haar schilderijen met als centrale thema de koe.


De website van Moose Färg omschrijft het prachtige kunstwerk als de verbeelding van de Scandinavische ruimte. Het schilderij heeft de naam "Vrijheid uit een potje" meegekregen en werd onthuld op donderdag 12 maart jongstleden door de Honorair Consul van Zweden dhr. Lukas Joel. Ik vermoed dat de verf die voor dit schilderij gebruikt is werd geleverd door Moose Färg. Deze firma levert het Zweedse verfmerk in Nederland. Er is een reproductie van dit schilderij te bestellen voor € 150,- op de website van Moose Färg. Wil je meer weten over Lydia Jonkman, dan kan dat op haar website.
Trouwens ook het logo van deze leverancier van dit Zweedse topmerk is voor elandliefhebbers de moeite waard:

Bureauredactuur AD blundert opnieuw

We hebben het al eens eerder gemeld, maar is het Algemeen Dagblad is opnieuw in de fout gegaan. In de Diagnose bijlage van zaterdag 21 maart stond dit bericht met een afbeelding van een eland waar een rendier bedoeld is.En zo moeilijk is het toch echt niet. Het verschil niet weten tussen een eland en een rendier kan je vergelijken met het door elkaar halen van een pekinees en een wolf. Het zijn gewoon twee totaal verschillende dieren. Hoewel ik het liever niet doe hierbij een foto van een rendierBron: Wikipedia

Eland blesseert topvoetballer

In De Wereld Draait Door van 6 maart 2009 besprak Jan Mulder de handblessure die de keeper van AZ zichzelf had bezorgd door zijn frustratie over het verlies van de partij tegen Nac te botvieren op een harde muur van de kleedkamer. Jan Mulder had nog meer knullig ontstane blessures bij voetballers ontdekt en noemde ook de Noorse voetballer Svein Grondalen, die een interland tegen Finland mistte door een botsing met een eland.

De Noor Grondalen (geboren 8 februari 1955) stond bekend als een fysiek harde voetballer. De meeste mensen herinneren hem van de brutale aanval op de benen van de Zweed Ralf Edström, die ook nog voor PSV heeft gespeeld, tijdens een interland in 1977. Grondalen speelde 77 wedstrijden voor het Noorse elftal. Dat hadden er dus ook 78 kunnen zijn, als hij destijds die eland niet was tegengekomen.

'Het was in het bos', zei Svein. 'Ik was daar aan het joggen. Toen gebeurde het.' Hij vertelde zijn verhaal. Hoe hij, al joggend, op een heuvel was beland. Dat hij daar wel iets bruins op de grond had zien liggen, maar zich pas realiseerde dat het een eland was toen hij er al bijna over struikelde. En dat hij het beest in het voorbijgaan per ongeluk had geraakt. 'Dat vond de eland niet zo leuk', zei Svein. 'Hij werd kwaad op me.' Het beest had zich opgericht en was briesend tegenover de voetballer gaan staan. 'Ja, op zijn achterpoten. Die eland wilde me schoppen. Toen ben ik snel op de grond gaan liggen en heb me van de heuvel laten rollen. Maar onderweg raakte ik iets scherps, een steen of zo. Mijn bovenbeen lag meteen helemaal open. Ik heb me toen eerst nog een tijdje moeten schuilhouden tussen de struiken. Pas toen de eland weg was, kon ik naar het huis van de clubarts van Rosenborg BK strompelen. Die heeft me ter plekke gehecht.' Het incident kostte Svein de interland tegen Finland. Maar het leverde hem ook een bescheiden cultstatus op.

Bron: Wikipedia, Michel van Egmond (Voetbal International)

Nederlander walgt van eland

Het volgende krantenknipsel heb ik uit mijn archief geduikeld en is te leuk om niet in deze weblog opgenomen te worden. Het bericht is uit de Telegraaf van mei 2004:

„Nederlanders vinden de beverrat, het wilde zwijn en de eland de meest lelijke dieren. Tijdens de opening van het nieuwe dierenpark in het Brabantse Mierlo, Dierenrijk Europa, is bekend gemaakt welk beest het allerlelijkste van Europa is.
Zegsman Goof Lukken van exploitant Libema zegt vooral de keuze voor de eland opmerkelijk te vinden. Hij vindt dit dier prachtig. Het is eerder mooi van lelijkheid.”Daar zijn wij van deze weblog het uiteraard geheel mee eens.

Olle's droom

De Zweedse wintersportgebieden Are en Östersund dromen over het organiseren van Olympische Winterspelen. Het reclamebureau Lemon Scented Tea heeft een fraaie campagne bedacht om de kandidatuur onder de aandacht te brengen. Deze campagne draait onder andere om Olle, die al jaren droomt om als mascotte te mogen optreden en hij bereidt zich hier grondig voor. Hij wil zich als eland presenteren. Je kunt zijn voorbereidingen voor de verkiezing als mascotte zien op de bijzonder fraaie website fitforthewintergames.nl/?utm_campaign=visitsweden#/ollesdroom/
Hieronder twee stills uit het bijbehorende filmpje, met heel veel eland elementen.

De website is gemaakt door Oberon Interactive. De gegevens komen uit de Adformatie.

Sleutelhanger

Hierbij de afbeelding van een sleutelhanger van Canon. Mijn electriciën Harm van der Riet uit Oss was zo attent om deze mij toe te sturen, waarvoor hartelijk dank. Wanneer deze sleutelhanger gemaakt is en voor welke gelegenheid is helaas onbekend, maar de elandvorm is fraai.

Cartoon van Gallagher

Opnieuw een mooie cartoon, geheel belangeloos afgestaan door Huib van Opstal. Deze Cartoon is getekend in 1965 door Gallagher.Bron: Huib van Opstal

Elandbier uit Utrecht

Soms vind je op het Internet juweeltjes van afbeeldingen. In dit geval kwam ik ineens een etiket tegen van een merk bier waar ik nog niet van gehoord had, namelijk Elandbier, gebrouwen in Utrecht. Ik probeer op een later tijdstip nog wat meer informatie te zoeken over de Bierbrouwerij, die dit merk heeft gevoerd.

Sara Palin revisited

Het is alweer oud nieuws,maar de tekening van deze eland is echt heel erg fraai.Bron: Huib van Opstal