Zingende eland op Kerstmarkt

Op de kerstmarkt in Albert Square in Manchester heeft de organisatie een elandkop aan de muur van een huis opgehangen. De grap is dat de eland tegen de bezoekers van de markt praat. Wat het beest precies te melden heeft is mij niet duidelijk geworden, allleen dat een aantal bezoekers het behoorlijk irritant gingen vinden.

Lekkere eland koekjes

Het volgende recept om koekjes te maken kwam ik tegen bij mijn eland recherchewerk. Het is weliswaar geen specifiek elandrecept, maar de vorm waarin het koekje gemaakt is spreekt mij natuuurlijk zeer aan.Het recept:
2 spade-lepels boter
3/4 kopje bruine suiker
3/4 kopje witte suiker
2 eieren
1 theelepel vanille (5cc)
2 kopjes bloem (ongeveer 450 gram)
1/2 theelepel zout (2,5 mg)
3 kopjes havermout (ongeveer 720 gram)
1 kopje gehakte walnoten (ongeveer 225 grams, mag ook iets meer zijn)
2 kopjes chocolade snippers (ongeveer 450 gram)

Bereiding:
Mix alles samen, maak van een kwart kopje van deze mix de vorm van de eland (zie foto) op een met boter ingesmeerde bakschaal en bak het 20 minuten in een oven van 325 graden.

Schandalig rijkelui's gedrag

Het jachtseizoen is weer bijna voorbij, dus de elanden kunnen weer zich weer iets vrijer bewegen. Toch zorgen de jagers ieder jaar weer voor negatieve berichtgeving. Een foto van het Quebec Ministry of Natural resources and Wildlife toont de schandalige gedrag van mensen met geld aan, die met behulp van een helicopter op elanden jagen en ze vervolgens op een dieronterende wijze vervoeren.Bron: Ingrid Peritz, Montreal, Globe and Mail.

Welcome to Mooseport

Vandaag kwam ik tijdens een speurtocht op het internet een film uit 2004 tegen, die de (amerikaanse) titel draagt: Welcome to Mooseport. De hoofdrollen worden gespeeld door Ray Romano (van de bekende TV-serie I love Raymond) en Gene Hackman.Het verhaal gaat over een ex-president van de Verenigde Staten, die naar zijn geboortedorp Mooseport terugkeert en een loodgieter, die samen om het burgemeesterschap gaan strijden en dat geeft dan veel komische verwikkelingen. De film is in Nederland niet uitgebracht en ook ben ik nog geen DVD-uitgave tegengekomen.
Mooseport is een verzonnen naam en behalve de naam spelen elanden geen rol van betekenis. In 1 scene komt echter wel degelijk een eland voor, zie deze still uit de film.
Eland schietspel

Een leuke tip van een lezer: een schietspelletje. Je moet wel de Flash plugin voor je browser hebben geïnstalleerd. Veel plezier!

Ga naar dit adres om het te spelenTip van Dion Eland

Eland denkt koe te zijn

USA – Vlak bij de stad Frederick in de Verenigde Staten heeft een eland gezelschap gezocht bij een kudde koeien.Volgens de eigenaar van de kudde Tom Gunther hadden de koeien hiermee geen enkel probleem. Het gebeurt niet vaak, dat een eland over de hekken springt om koe te zijn. Zelfs toen de kudde verplaatst werd naar een andere weide, ging de eland gewoon mee met de rest. Pas toen na een aantal dagen de boer er een expert bij gehaald heeft om de eland van de koeien te scheiden, ging de eland er van door om zich bij een naburige kudde te voegen. Pas na een pistoolschot in de lucht heeft de eland het "hazepad" gekozen.

Bron: Sarah Ottney

De culinaire eland

Het amerikaanse ecologische tijdschrift Sierra heeft Noord-Amerika verdeeld in culinaire zones. Het is een appèl om koks te bewegen meer gebruik te maken van de ingrediënten van de traditionele amerikaanse keuken.Met dank aan Huibrecht van Opstal, Amsterdam

Alweer dronken elanden

Een typisch najaarsbericht, dat elk jaar weer de kranten haalt. Vorig jaar ging het om dronken elanden bij een bejaardenhuis, dit maal zijn scholieren van een school in Zuid-Zweden de klos. De kinderen zijn doodsbang voor de zich merkwaardig gedragende beesten. Als gevallen appels liggen te gisten op de grond worden deze door voorbijkomende elanden opgegeten en deze raken hier erg opgewonden van.

Bron: AD (ANP) 11 november 2006

Eland als terrorist

STOCKHOLM - Een dronken eland terroriseert de leerlingen van een school in Zuid-Zweden. Volgens de conciërge zijn de kinderen doodsbang voor het dier, dat zich stapelgek zou gedragen.
De eland raakt waarschijnlijk beneveld door het eten van gegiste appels in een tuin. De autoriteiten overwegen het diet af te schieten als het niet kalmeert.
Het is niet de eerste keer dat een dronken eland in Zweden opzien baart. In november 2005 joeg een aggresieve eland senioren in een bejaardenhuis schrik aan. Ook dit dier bleek dronken te zijn door het eten van gegiste appels. De politie loste het probleem op door de appels te ruimen.Bron: AD

Mooie prent op eBay

Vandaag zag mijn correspondent in Amsterdam een mooie prent op eBay te koop staan:


Deze schitterende prent is 14 bij 11 inch groot, en van de maker van de prent is verder niets bekend. Het heeft in ieder geval een duidelijk Art Nouveau uitstraling.

Met dank aan: Huibrecht van Opstal

Kentekenplaat met eland?

In de staat Minnesota is een wedstrijd geopend voor de nieuwe ontwerpen van de autokentekenplaten van die staat. Één van de ontwerpen toont de eland.Een deel van de verkoop van de kentekenplaten komt ten goede aan de bescherming van het milieu. Gedurende de afgelopen 10 jaar is er 17,5 miljoen dollar opgebracht. Met dit geld konden 4300 hectare land aangekocht worden om voor wetenschappelijke studie te gebruiken en voor de wild- en waterhuishouding van deze staat. Kentekenplaten kosten 40 dollar voor het eerste jaar en 30 dollar voor de daarop volgende jaren.

Bron: The Associated Press

Scoutmaster Lumpus

Eén van de hoofdrolspelers in de cartoon-reeks Camp Lazlo, die al een tijdje in Nederland wordt uitgezonden door Nickelodeon is een eland. Het is Scoutmaster Lumpus.Zijn karakter wordt op de site van deze serie als volgt omschreven:
Scoutmaster Lumpus is de grootste pestkop op het kamp Kidney. Het is een gefrusteerde eland, die alleen maar aan zichzelf denkt. Alles moet precies zo gaan zoals hij het vindt dat het hoort. Krijgt hij niet zijn zin, dan stort hij compleet in. Eigenlijk wilde hij het hoofd van het kamp worden en wil bereiken dat iedereen net zo weinig plezier heeft als hij.
Op Wickipedia is een pagina aan Lumpus gewijd.

Eland en de WK2006

Zweedse fans zijn trots op hun nationale symbool, de eland dus, niet het Zweedse voetbal.

10 Jaar cel voor het doden van 2 elanden

USA – In de plaats Bangor is een man, die 2 elanden heeft gedood veroordeeld tot 10 jaar cel. Adam Melvin Hafford, 36 jaar oud, pleegde zijn misdaad in 2004, toen hij in het bezit van illegale wapens een elandmoeder en kalf neerschoot. Men kwam hem op het spoor na grondig onderzoek van de overblijfselen van de beesten. Ik zou zeggen: verdiende loon!

Bron: Bangor Daily News

Peter van Straaten scheurkalender

Deze dag begon dus goed. Bij het afscheuren van het kalenderblad van de vorige dag kwam deze bespiegeling te voorschijn. Bedankt Peter!

Levensechte eland van chocola

Len Libbies Candies maakt handgemaakte kwaliteits chocolaatjes en snoepgoed. Deze zaak in Maine, gerund oor de familie Helmond, heeft in hun zaak een levensgrote eland staan, gemaakt van 850 kilo melkchocolade. De super eland-bonbon is ter plekke in 4 week tijd gebouwd. Deze eland staat er al sinds 1 juli 1997.

het bruine monster

Politieman vlucht voor eland

Een poltieman uit Silverthorne, Colombia (USA) moest een onverwachte ontmoeting met een eland bijna met de dood bekopen. Mark Hanschmidt liet zijn hond 's avonds uit, toen zij plotseling oog in oog met de eland kwamen. Door snel over een hek te springen konden zij aan het verschrikte dier ontkomen. Het is juist deze tijd van het jaar, als de elanden kalveren krijgen, dat zij extra op hun hoede zijn.Bron: CBS-4

Een eland op bezoekDeze mevrouw woont in een buitenwijk van Thunder Bay, Ontario, Canada. Een vriendelijke eland komt haar regelmatig bezoeken en zij hebben duidelijk vriendschap gesloten.

Man veroordeelt voor beschieten van robot-eland

Een man uit Canada mag 20 jaar lang niet meer aan de elandjacht meedoen. Hij is hiervoor veroordeelt na het beschieten van een zogenaamde eland-robot, een soort van lok-eland.Deze robot elanden, die ook echt herkenbare bewegingen maken worden ingezet om stropers te vangen. De dader werd op heterdaad betrapt door jachtopzieners.
Robert Lee McLaren is de eerste persoon in Nova Scotia die schuldig is bevonden voor het beschieten van "Bullwinkle", zoals het apparaat genoemd wordt. Deze mechanische lokbeesten worden ingezet omdat in dit gebied elanden sinds 2003 een bedreigde diersoort is.
Behalve het verbod om te jagen, moet de dader nog een boete betalen van $4.000,- of 72 dagen in de gevangenis.

Spel van de maand

The Three blind Moose, een rockband uit Massachusetts USA, heeft op hun website een online-game gezet, gebaseerd op het aloude Galgje. Wel zielig hoor, zo'n hangende eland.

Elanden in de sneeuw

Door de veelvuldige sneeuwval hebben de elanden in Noorwegen het bijzonder moeilijk. Zelfs in de onmiddellijke nabijheid van Oslo ligt al meer dan een meter sneeuw. Dat maakt het lastig voor het wild om eten te zoeken. Elanden zijn relatief gezien zwaar en met hun dunnen poten zakken ze gemakkelijk diep weg in de sneeuw hetgeen veel energie kost om te lopen. Dat maakt ze dus nog extra hongerig. Al meerdere beesten zijn door honger omgekomen. "Ze kunnen eenvoudigweg de hoeveelheid sneeuw niet aan:, zegt Erik Lund van het Directoraat van Natuurbeheer tegen nieuwsbureau NTB. Lund legt uit, dat in de laatste jaren er niet veel sneeuw is gevallen en daardoor is de populatie enorm gestegen, omdat relatief zwakkere beesten ook aan voedsel konden komen.Een ander nadeel van het zoeken naar eten vormt het gevaar voor botsingen met auto's, omdat wegen gemakkelijker zijn om op te lopen. Dit heeft er al voor gezorgd dat dit jaar er veel meer ongelukken zijn geweest. Alleen al uit het stadje Eidsvoll komen berichten van meer dan 1 botsing met elanden per dag.
De overheid probeert door het plaatsen van voederbakken aan de rand van de bossen de dieren tegen te houden verder te zoeken naar eten. (Bron: Aftenposten)

Hongerige elanden in Oslo

Een familie van 4 elanden wandelen sinds november van het vorige jaar door woonwijken aan de rand van Oslo, maar afgelopen donderdag besloten zij de stad in te gaan. Bewoners van het district Ullem en Jar werden 's ochtends verrast dat zij niet de enigen waren die vroeg waren opgestaan. Oogetuige Arne Foss: "Nog geen 30 meter van mij vandaan zag ik een volwassen vrouwtje, een 2-jarige en twee één-jarigen. Ze liepen kalm door de straten, het vrouwtje ging tot aan het portiek van mijn buren en stak haar hoofd tegen de deur. Ik dacht nog, als de buurman nu naar zijn werk zou gaan, zou die raar opkijken".Deze familie van 4 werden al een tijdje geobserveerd en zij zijn uitzonderlijk rustig en onschuldig gebleven. De verwachting is, dat ze de komende weken zich wel zullen terugtrekken als de lente zijn intrede doet.
Tot slot Svein Holo van de plaatselijke jachtopzichters: "Ze hebben recht op een beetje rust. We willen geen situatie waarbij wij ze moeten neerschieten, omdat sommige mensen de dieren gaan opjagen door te dichtbij te komen". (Bron: Aftenposten)

Website van de maand (maart)

Deze maand een site van The Three Blind Moose.Deze firma heeft rondom hun product, namelijk kwaliteitswijnen, een bijzonder fraaie site gemaakt met veel extra mooseplezier. Zo kan je bijvoorbeeld twee verschillende screensavers ophalen, zowel voor de Mac als voor een PC, die fraaie elanden op je scherm toveren na een zelf bepaalde ingestelde tijd. Kortom een bezoekje waard.
(Tip: Grad Neijenhuis en Wimke Hilvering)

Eland belandt in auto

Leominster, Mass., USA - Een eland van 500 pond kwam in botsing met de voorruit van een auto op Route 12 en belandde vervolgens op de bestuurdersstoel met zijn hoofd naar buiten gestoken. Een bizar ongeluk, dat ook sommige nederlandse kranten heeft gehaald.
Deze foto werd gemaakt na het ongeluk:De bestuurster van de auto, Juleigh McDowell, kon na de botsing op eigen kracht de auto verlaten en kwam op een paar bulten na met de schrik vrij. Volgens de politie van Leominster was dit wel het vreemdste ongeluk dat ze ook hebben meegemaakt.
Met de eland is het helaas niet zo goed afgelopen. Nadat de hulptroepen het dak van de auto hadden verwijderd en de eland uit de auto kon worden getakeld besloot men het dier een spuitje te geven om het zwaar gewonde beest uit zijn lijden te verlossen.

De grootste eland ter wereld

Op zoek naar logo's met een eland (voor mijn website www.alces.nl/trademarks) kwam ik op een zweedse website terecht, waarin een plan wordt beschreven om de grootste eland ter wereld te gaan bouwen. Het komt bovenop een heuvel in Vithatten, in het noorden van Zweden (Norsjö) te staan en zal 45 meter hoog worden.De eland staat tegen een kunstmatige boom (ook heel groot dus) waarin een lift is gebouwd, die de bezoeker naar grote hoogte brengt. Binnen het elandgebouw is ruimte voor tentoonstellingen, vergaderruimte en een restaurant. Op de website staat een prachtige animatiefilm, zodat je meegevoerd wordt met een wandeling door het gebouw.

Canadaday en Google

Google heeft een aantal tekenaars gevraagd om hun logo op de zoekmachine te 'pimpen'. Regelmatig zie je dan ook een nieuw logo als je gaat Googelen. Op de dag van Canada (Canadaday dus) verscheen onderstaand logo op de zoekpagina van dat land.

Eland als mascotte

Bij het zoeken naar sportclubs die een eland in hun logo voeren kwam ik een hockeyclub tegen, de Manitoba Moose Hockey Club en op hun website staat een foto van hun mascotte Mick E. Moose, die tijdens de wedstrijden het publiek opwarmt om hun club aan te moedigen. Hierbij de foto. Kijk ook even op mijn website met eland logo's.

Elandweeshuis

In Orrviken, vlak bij Östersund in Jämtland, Zweden is Moosegarden gevestigd. Het is een toeristisch trekpleister waar bezoekers alles over elanden te weten kunnen komen en waar ze deze dieren zelfs kunnen aanraken. Het is een weeshuis waar verdwaalde of zieke elanden worden opgevangen. Je kunt er tevens eten, overnachten of aan een elandsafari meedoen. Onlangs is er in de nederlandse pers aandacht aan dit centrum besteed. Reden dus om het hier even te vermelden.

(met dank aan de families Kieboom, Doorn en Engelaer-Kolkman, Rotterdam)

Leren ze het nu nooit!

Dit maar even onder het kopje humor gezet. In de weekendbijlage van het AD van vandaag bij de rubriek Trend is een trofee van een elandkop afgebeeld, gemaakt van stevig gras. Een schitterend voorwerp, maar iets te duur om zo maar even aan te schaffen, namelijk, te koop bij Rivièra Maison voor het luttele bedrag van € 129,-. Wat het echter belachelijk maakt is de naam van het voorwerp. Men heeft in al hun wijsheid besloten dat ding Rudolph te noemen. En als uitleg staat in het AD: Rendierkop. Als er iets geen rendierkop is, dan is het wel deze trofee. Rudolph is zoals normale mensen weten één van de rendieren voor de slee van de kerstman, diegene die verkouden is (dus rode neus!). Het is het bekende misverstand, rendieren zijn geen elanden en vice-versa. Het is het verschil tussen een ezel (rendier) en het nobele paard.

Boek: Moose, Giants of the Northern Forrest

Key Porter Books heeft in 2005 een prachtig fotoboek over de eland uitgegeven. Het boek bevat behalve zeer veel foto's, ook interessante wetenswaardigheden over de eland. De auteur en tevens fotograaf is Bill Silliker Jr. De ondertitel luidt: Giants of the Northern Forrest en dat is uit de foto's heel duidelijk te zien.
Op de flap staat: Moose watching has become a popular outdoor activity – from Baxter State Park in Maine to Grand Teton National Park in Wyoming – proof of our enduring fascination with these incredible animals. En zo is het maar net. (met dank aan Jan van Arkel)Formaat 230 x 230mm, full-colour 144 pagina's. Prijs: $24,95.
De website van de uitgever: www.keyporter.com

Eland als filmster

Even een overzichtje van de eland als hoofdrolspeler in de speelfilms. Het afgelopen jaar verschenen vier films, waarin een eland een belangrijke rol speelt. Het zijn uiteraard wel animatiefilms of een combinatie daarvan.
In een eerder bericht is de duitse kerstfilm Es is ein Elch entsprungen reeds behandeld.
Een al wat oudere film is de Universal film The adventures of Rocky and Bullwinkle. Daarin speelt Bullwinkle, een in Amerika bekende cartoonfiguur, die in talrijke afleveringen op het beeldscherm zijn humor laat zien. In deze film spelen Robert de Niro en Rene Russo de hoofdrol als gewetensloze schurken en natuurlijk redden de eland en zijn hulpje (een eekhoorn) de wereld. Hierbij twee stills uit de film.Disney bracht in 2004 de animatiefilm Brother Bear uit. Daarin komen twee elandkameraden voor die een grappige bijrol spelen. Deze figuren zijn ook in de onvermijdelijke merchandising aanwezig. Zo gaf McDonalds bij hun happymeal beestjes uit deze film als presentjes aan hun klanten. Op de website, die bij de film hoort staat een spelletje, dat je online kunt spelen. Zo zien ze er in de film uit:Ten slotte de film, die ik bij de MediaMarkt tussen de aanbiedingen vond en die in Amerika nog niet eens verschenen was. De film heet in het nederlands De Magische Draaimolen. De eland in deze europese animatiefilm speelt helaas een beetje een domme rol. Terwijl alle dieren in deze kinderfilm allemaal kunnen spreken, komt de eland niet veel verder dan genuif en geloei. De eland is wel mooi gemaakt, zoals uit deze stills blijkt.