Elanden gezien in Duitsland

In de tijd van de Middeleeuwen kwamen elanden in onze streek veelvuldig voor. Regelmatig vindt men bij afgravingen botten van elanden. Door de toename van de bevolking en de daarbij behorende ontbossing werden ze steeds verder terug gedreven naar het oosten en noorden. Op ons continent vind je ze nog in het wild in het oosten van Polen. Elanden mogen graag rondtrekken, vooral de mannetjes, op zoek naar veroveringen. Ze kunnen daarbij in het najaar en de winter wel zo'n 800 km afleggen. Het is dus best wel mogelijk dat er af en toe een eland naar het westen trekt. Zo is er onlangs een eland in het oosten van Duitsland gezien. Reden blijkbaar voor een aantal journalisten om te veronderstellen dat ze ook in Nederland wellicht weer te zien zullen zijn. Natuurtechnisch kan het zeker, maar ik geloof er niet in. Er zijn volgens mij te veel obstakels, zoals wegen en rivieren die een onbelemmerde wandeling naar onze voortuin mogelijk maken.

(getipt door Ans Kieboom)

Vrolijk kerstfeest Einar

In de serie Dubbelboek is een deeltje verschenen, waarvan 1 van de 2 verhalen gaat over Einar en dat is dus een eland.
De schrijver van dit verhaal, Vivian den Hollander, heeft wel begrepen, dat een eland niets met de slee van de kerstman te maken heeft. En het lijkt Einar nu juist zo leuk om dat wel te gaan doen. Eigenwijs als een eland is immers. Ook in dit kinderboek weer prachtige illustraties en wel van Els van Egeraat.De flaptekst luidt: Het is bijna kerst. Einar, de eland, voelt zich opeens heel alleen. Hij gaat naar de rand van het bos en komt de kerstman en zijn rendieren tegen. O, denkt Einar, eat zijn die rendieren mooi. En wat boffen ze dat ze de slee mogen trekken. Jammer dat ik geen rendier ben. Maar dan…

Uitgever is Zwijsen Thuis, ISBN 90 276 6277 0

Es ist ein Elch entsprungen, deel 3

In Nederland is dit najaar de vertaling verschenen van de Duitse uitgave van Andreas Steinhöfel's boek Es ist ein Elch entsprungen. De vertaling is van Tjalling Bos en de schitterende tekeningen zijn van Kerstin Meyer.De flaptekst luidt: Wie gelooft er tegenwoordig nog in de kerstman? Bertil Wagner beslist niet. Maar als een paar dagen voor Kerstmis meneer Eland door het dak van het huis valt en verhalen begint te vertellen over zijn baas de kerstman, begint Bertil toch te twijfelen. En als de kerstman dan zelf óók nog langskomt om zijn eland op te halen, wordt het pas echt spannend…

De uitgever is Lemniscaat.
ISBN 90 5637 738 8

Grasduinen

In het decembernummer van Grasduinen staat een artikel over een speurtocht naar elanden in de Zweedse natuur. Redacteur Paul Böhre trok naar Bräcke, volgens hem een regio met kraakheldere meren, beboste en bemoste heuvels en een groot aantal elanden. Succes verzekerd zou je zeggen, maar dat viel hem tegen. Ikzelf heb ook in de bossen van Zweden naar elanden gezocht, ook 's morgens vroeg opgestaan of in de schemering 's avonds op pad, maar ondanks het feit dat er zo'n 250.000 elanden vrij rondlopen. kunnen de elanden zich bijzonder goed schuilhouden.
Een mooi en leerzaam verhaal in dit nummer van Grasduinen. (met dank aan Pieta de Bruijn)

In dit artikel staat ook nog een verwijzing naar een interessante website: www.moosegarden.com. De moeite waard om even te gaan surfen.

Dronken elanden

Een berichtje in het AD van 9 december 2005:

Dronken elanden verstoren rust Zweeds-bejaardenhuis.

Twee dronken elanden hebben in het weekeinde de rust verstoord in een Zweeds bejaardenhuis.
De dieren veroorzaakten overlast nadat ze dronken waren geworden door het eten van gefermenteerde apples in de tuin van het bejaardentehuis in het Zuid-Zweedse Sibbhult. Toegesnelde agenten verjaagden de dieren, die echter terugkeerden om nog wat van de verleidelijke appels te snoepen.
Deze keer maakte de roes de dieren agressief. Daarop werd een jager met hond ingeschakeld om de opdringende elanden te verdrijven. (AP) Bron: Frank van Waert)

De dames Reiziger

De dames Reiziger bezoeken elke week een locatie om hun ervaringen van hun bezoek op te schrijven in de weekendbijlage van het Algemeen Dagblad. Dit keer was het het Elanderhus te Eelderwolde. Dit restaurant is het middelpunt van een Scandinavisch dorp, bestaande uit een aantal blokhutten in een kring rond een grasveld. Hun ervaringen met het eten in het restaurant zijn gematigd positief. De reden waarom ik het hier vermeld is het plaatje dat bij dit artikel is geplaatst. Het is getekend door Gerrie Hondius.

Es ist ein Elch entsprungen, deel 2

De auteur van het boek dat verfilmd is heet Andreas Steinhöfel. Ik had dat boekje al een paar jaar geleden gekocht in Duitsland tijdens een korte vakantie in de Pfalz. Het omslag ziet er zo uit:Het gaat over een eland Mr. Moose geheten, die de kerstman kwijt is en door het dak van een huis valt. Uiteindelijk komt het uiteraard allemaal weer goed, maar jammer is het gegeven, dat de eland iets met de Kerstman zou hebben. De kerstman doet het alleen met rendieren, een kuddebeest, die zich veel makkelijker voor een karretje (slee in dit geval) laat spannen dan een eland, die zich lekker nergens wat van aan trekt en liever zijn eigen gang gaat.

Es ist ein Elch entsprungen, deel 1

Nog steeds in Trier zagen wij bij een bioscoop een affiche hangen, die een aankondiging deed van het binnenkort in roulatie komen van een film met de intrigerende naam: Es ist ein Elch entsprungen. De film gaat daar in de kerstperiode draaien. Het is een kerstfilm, want het is de verfilming van een kinderboek met dezelfde naam (zie het volgend bericht)
De film is geregiseerd door de nederlander Ben Verbong.
De website die bij de film hoort is hier de bekijken.

Leuk logo

Tijdens een korte vakantie in Trier kwam ik regelmatig posters tegen waarop een eland de kijker opriep te gaan luisteren naar een radiozender, en wel de SWR3. Als je wilt weten wat voor zender het is, ga naar hun website: www.sw3.de

Videofilm zegt :'Wegwezen!'

Deze foto werd genomen in Anchorage, Alaska en verscheen in The Independent van 6 november 2005.De aanwezigheid van elanden vormen in sommige buurten een probleem. Er komen er steeds meer, terwijl er meer op gejaagd mag worden. De luchthaven van Anchorage, Wasilla, heeft onlangs een electrisch elandenmat geïnstalleerd om ze tegen te houden over de landingsbanen te slenteren en dus een botsing met een vliegtuig te voorkomen. De overheid heeft om die reden onlangs een instructiefilm laten maken, bestemd voor de scholen. Het advies luidt: "Als een eland je tegemoet komt, ga als een bal op de grond liggen of ren hard weg".

Met dank aan Huib van Opstal voor het krantenknipsel.

Weblog over elanden van start

Vandaag start ik een weblog over elanden. Regelmatig zal ik nieuwe berichten over elanden, die in het nieuws zijn op deze plek verzamelen.
In de nabije toekomst ga ik deze weblog uitbreiden met verschillende rubrieken. Zo zal er een tabblad komen waar logo's van bedrijven, instellingen etc te zien zullen zijn. Deze zal uiteraard steeds uitgebreid worden. Ook zal er een tabblad komen waar ik wetenswaardigheden over de eland zal opsommen. Als jij zelf een leuke anektode weet, of iets hebt gelezen dat de moeite waard is om in deze weblog te vermelden, laat het mij weten via een mailtje en ik zal je naam als bron vermelden.
Veel plezier bij het lezen van deze weblog!

Strip van Salas

Uit het archief van onze vaste medewerker Huib van Opstal komt deze mooie krantenstrip van 5 mei 1905 van de bekende striptekenaar Salas: Polar Hunter & Moose.


Bron: Huib van Opstal, Amsterdam