Moosecamp

Vandaag werd ik gewezen op het bestaan van Moosecamp, een bedrijf dat buitengewoonkamperen promoot. Dat doen zij door middel van een website, een webshop en een zogenaamde Moosetuin.

Hun logo is ook buitengewoon:
Logo_Moosecamp

Meer informatie over wat Moosecamp te bieden heeft kun je
hier vinden.
De tip kreeg ik van Karin en Martin Kabos.

Ja hoor, weer eentje

Het wordt een traditie. Elk jaar rond deze tijd kom je het weer tegen: de verwisseling tussen een rendier en een eland.
Dit keer waren het Fokke en Sukke in de NRC, die denken dat de kerstman met elanden door het luchtruim vliegt.
Het is hetzelfde alsdat mensen zouden denken, dat Sinterklaas op een ezel zit.
De grap zelf is wel leuk natuurlijk.

FokSub27122010

American Moose

Een nieuwe Amerikaanse politieke beweging No labels is onlangs beschuldigd van plagiaat. Deze beweging wil een onafhankelijke politiek voeren, los van elke label, om Amerika er weer bovenop te krijgen uit deze crisis. Zij gebruiken daarbij een huisstijl die erg lijkt op een ontwerp voor een andere beweging, de MorePartyAnimals.

Eerst een Tshirt van NoLabels:
NOLABELS_tshirt_AnimalsT_White_large

En dit is gemaakt in 2005 door Thomas Porostocky uit Brooklyn:

main_animals

Het verweer van de plagiant is stuitend.
Hier lees je er meer over. Inmiddels is de grote plaat verwijderd van de website van No Labels.

Het leukste aan dit alles is natuurlijk de eland in het geheel.
No Labels verkoopt nog wel Tshirts en ook en pin:
NOLABELS_pin_moose_large
De tip komt van Huib van Opstal.

Eland in New York

Elanden lopen natuurlijk niet los in New York. Voor elanden in New York is er een museum, namelijk het Metropolitan Museum of Natural History.
Het museum bevat meer dan 3 miljoen specimen van alle diersoorten op aarde. Alleen een heel klein gedeelte kan het museum laten zien. Slechts 0,02 procent van hun bezit wordt tentoongesteld, de rest is opgeborgen in een depot, waar ze door wetenschappers worden bestudeerd.
Er is een speciale hal waar zoogdieren getoond worden in hun natuurlijke omgeving. In deze zeer populaire hal staan dioramas, waar diverse opgezette dieren in hun habitat worden getoond.
Ook de eland heeft uiteraard een eigen plek in deze opstelling.
Hieronder een foto van deze specifieke diorama.

MetropolitanMuseum
Met dank aan Ali Breemhaar, die dit museum heeft bezocht en mij de foto heeft toegestuurd.

Rokende eland?

Regelmatig struin ik Ebay af om naar de vele grappige elanditems te kijken. Het zijn er inmiddels zo veel, dat ik niet meer zo hebberig ben om alles aan mijn verzameling te willen toevoegen. Ik beschouw het plaatsen van zo’n item in mijn weblog dan maar als „bezit”.

Hierbij weer zo’n mooie vondst, namelijk een label van een antieke sigarendoos.

Schermafbeelding 2010-11-24 om 10.10.35

Peter de Seve


Peter de Seve is bekend als tekenaar van de Ice Age animatiefilms

Tip van Huib van Opstal

Carl Barks


In de jaren 40 tekende Carl Barks voor Dell Comics. Een van de verhalen die hij voor deze uitgever tekende was de serie Barney Bears. In zijn tekenstijl is al de duidelijke Disney-stijl te herkennen. Barks is later bekend geworden als de 'goede' tekenaar van Donald Duck’, van hem zijn tekst en beeld van al de beste DD-verhalen.

Tip van Huib van Opstal

Harpers Weekly

Op het internet kom je vaak prachtige afbeeldingen tegen. Deze poster stond te koop op Ebay.1896 Sportsman's Poster Moose + Elk Hunting Mountains Horseback Guide Pack Trips Illustrated By Tappan Adney For Harpers Weekly Sporting Poster

Knutsel-eland

Gevonden op Flickr deze Origami-eland. De maker is Robert Lang.


Meer werk van zijn hand kun je hier zien.
De tip is van Huib van Opstal

Elandsouvenir met kaars

We naderen weer de kersttijd en daar horen altijd speciale spullen bij om de sfeer te verhogen. Van Meine Oosterveld kreeg ik deze eland geschonken, waarvoor hartelijke dank.

Heinz ontmoet een eland

In de gratis krant de Metro stond donderdag 14 oktober een aflevering van Heinz de kat, de strip van de tekenaars René Windig en Eddie de Jong, waarin Heinz in een sombere bui een ontmoeting heeft met een eland. De complimenten aan de tekenaars voor een voorbeeldige weergave van een eland.
Hieronder de scan uit de krant.Schoenen van elandleer

Wil je een schoen van elandleer, dan kom je in Nederland al snel uit bij Intersko. Deze importeur heeft inmiddels al een aantal winkels in Nederland, waar je deze schoenen kunt kopen.
In hun folder staat het als volgt omschreven:Het is een leuk logo, maar ze hebben wel de Noorse variant gebruikt. Wellicht komt daar ook wel het meeste leer vandaan. Meer informatie op
www.intersko.nl

Melvin the Moose Child

Louis Slobodkin (Author & Illus).  MELVIN THE MOOSE CHILD.  NY: Macmillan, (1957). 1st. 4to, 36p. Pictorial boards, pictorial endpapers. With dustjacket.

Melvin sets out to find another moose child. His search is not successful but he has a good time with other young animals.


Tip van Huib van Opstal

My Friend MAC

Lynd Ward (Illus). MY FRIEND MAC. May McNeer (Author). Boston: Houghton, Mifflin, 1960. 1st. 78p. With dustjacket.

Baptiste is lonely until he discovers Mac the Moose.


Tip van Huib van Opstal

The Big Island

John Schoenherr (Illus). THE BIG ISLAND. Julian May (Illus). Chicago: Follett, (1968). 1st. Oblong 4to, 31 p. Pictorial cloth.
With dustjacket.

The healthy relationship between moose and wolves on Isle Royale, a wilderness National Park in Lake Superior, is described. Schoenherr's pictures are both accurate as natural history and beautiful.


Tip van Huib van Opstal

Elandbot als kunstwerk

In de ANWB Kampioen van augustus 2010 stond een foto afgebeeld van een souvenir, die meegenomen was door de familie Kolthof. Deze familie vond tijdens hun vakantie een elandbot en besloten deze mee te nemen. Dit bot (een achterpoot van een eland) staat u op een sokkel een kunstwerk te zijn.


© ANWB
Dank aan de familie Kieboom uit Doorn voor de tip

Dahn & Dokoupil

Tijdens mijn bezoek aan Groningen zag ik een folder van het Oude Groningen Museum, waarbij het schilderij op de voorkant vooral de aandacht trok.Thuis gekomen ben ik gaan nazoeken welk schilderij hier is afgebeeld. De titel van het schilderij is:

Walter Dahn/George Jiri Dokoupil: Wall painting with animals and selfportraits, 1984.

Het is een werk van de Duitse kunstenaars Dahn & Dokoupil, die ook vaak als duo schilderijen maken. Ze worden gerekend bij de kunststroming Neue Wilden. Het Groninger Museum met Frans Haks als directeur heeft een belangrijke rol gespeeld in de aandacht voor de nieuwe schilderkunst. In het begin van 1981 organiseerde Haks voor het eerst in Nederland twee grote tentoonstellingen met werk van Jonge Duitsers (de Keulse groep ‘Mülheimer Freiheit’). Hieronder de afbeelding van het complete schilderij, waarbij de beide kunstenaars zich beide hebben afgebeeld aan de buitenkant van de rij dieren.

Nico Dijkshoorn is ook een liefhebber

Gisteren verscheen een erg leuke column van Nico Dijkshoorn op de site Nu.nl. Hij reageerde hiermee op zijn bekende wijze op het nieuwsbrericht dat een eland in het Noorse Kongsvinger een supermarkt bezocht.Uit copyrighttechnische redenen mag ik de tekst hier uiteraard niet integraal plaatsen. Hier de link naar de website.

De tekst is echter te leuk om het te laten. We merken vanzelf of er iemand achterkomt. Hierbij het relevante gedeelte:

Dieren hebben geen verborgen agenda. Ze reageren vanuit hun instinct en wij mensen, we moeten ze leren begrijpen. De dierenmedewerker van NU.nl heeft gisteren een stukje proberen te tikken over een eland die in het Noorse plaatsje Kongsvinger in volle draf een supermarkt binnen denderde. Helaas zijn er een paar storende fouten in het bericht geslopen.

Ik wil die op deze plek herstellen. De eerste alinea luidt: “Bezoekers van een supermarkt in het Noorse plaatsje Kongsvinger, ten noordoosten van Oslo, keken vreemd op toen zij een eland langs de schappen zagen rennen.”
Dit is van a tot z verzonnen. Ik ken Kongsvinger en daar weten de mensen niet beter. Niet alleen elanden bezoeken de supermarkt. Alles wat vier poten en een oranje lulletje heeft scharrelt daar langs de schappen.
Mensen die daar winkelen weten niet beter. Ik heb er ooit een baal Surinaamse rijst gekocht, gadegeslagen door veertien nieuwsgierige gnoes. Als je je bukt om het zout te pakken staat er een wasbeer aan je kruis te snuffelen. Nog iets. Elanden rennen nooit. Dat zijn juist dieren die altijd precies weten wat ze nodig hebben. Je vindt ze meestal bij de snelkassa. Economische shoppers, elanden.
Tweede alinea. “Het beest stormde de supermarkt waarschijnlijk binnen om wat afkoeling te zoeken.”
Waarschijnlijk. Daar ga je al. Zoek dat dan eerst uit voor je zoiets opschrijft. Zo kan ik nog wel wat redenen verzinnen. “Het beest stormde de supermarkt waarschijnlijk binnen om een zonnebril op sterkte te laten maken.” Het beest stormde de supermarkt waarschijnlijk binnen om te ontkomen aan de acteur Antonie Kamerling die buiten in een nieuwe low-budget Noorse film een verscheurd houthakkershemd probeerde te acteren.”
Derde alinea: “De eland takelde de bloemen- en tuinafdeling van de supermarkt flink toe, waarna het zijn weg vervolgde naar de drankafdeling.”
Onnodig suggestieve verslaggeving waar de honden geen brood van lusten. Iedereen weet dat elanden zuipen. Wat moet je anders. Ja, mensen vinden dat leuk, als elanden wat aan elkaars reet staan te ruiken en typische eland-dingen doen.
Elanden die voor een auto springen en kijken of hij omvalt als men een ruk aan het stuur geeft, dat vinden we normaal, maar als een eland na een week keihard werken een kratje witbier naar binnen wil klokken, dan is de wereld te klein. Ik heb ooit vier elanden 12 kratten bier zien wegwerken.
Onze kinderen doen dat op Kreta of bouwen ergens op een camping heel trots een muurtje van de kratjes. Elanden lachen daar om. Elanden zijn gezelligheidsdrinkers. En erg lekker.

Ik kreeg deze tip van Annelies Kieboom

Alf van der Vliet Amsterdam

Belangrijke uitbreiding moosestamp website

Sinds april van dit jaar heb ik contact gekregen met een medeverzamelaar van postzegels met een afbeelding van een eland. Het is Chris Grauert en hij is Amerikaan en veteraan van de US Navy Airforce. Wij hebben onze verzamelingen vergeleken en die zegels, die ik nog niet had heb ik met medewerking van Chris op mijn website gezet. Tevens heb ik een nieuwe opzet ontworpen en je kunt het resultaat zien op www.alces.nl/stamps

In zijn mails stuurde hij een stickerafbeelding mee met een belangrijke boodschap

Beter slapen met een eland?

Deze maand is er in de reclameblokken een nieuwe reclame van Beter Bed te zien. Zij vertegenwoordigen het Zweedse merk Karlsson en de geniale reclamemakers bedachten een link tussen de rust van de Zweedse natuur en die de matrassen van Karlsson. En daar speelt gelukkig ook de eland een mooie rol. Jammer van de afsluiter, dat retteketet op zijn Zweeds.

Marit Törnqvist tekent voor Querido

De Zweedse tekenares Marit Törnqvist heeft tekeningen gemaakt voor het boek van Sloerd Kuiper. Het boek is getiteld „Ik blijf altijd bij je”. De uitgeverij is Querido BV. In het boek staan tekeningen van dieren en eentje daarvan is een eland. Hieronder een spread uit dit boek.Deze tip kreeg ik van Jente en Wendy Braanker

Philadelphia Centennial 1876 Mammal Exhibition

Een mooie foto van de tentoonstelling over dieren in Philadelphia (VS) gehouden in 1876.


Tip van Huib van Opstal