Cultuur

Power Of Plots

Op dinsdag 1 juni word er in de Melkweg Amsterdam de Avond van het Spannende Boek georganiseerd onder de titel The Power Of Plots, een ijzingwekkend avontuur door misdadig Scandinavië.
De flyer om deze avond aan te kondigen laat een afbeelding zien van een dier, dat een kruising lijkt van een eland en een rendier, maar toch wel leuk.

Power-of-plots

Meer informatie kan je vinden op maandvanhetspannendeboek.nl

Tip van Huibrecht van Opstal

Harpers Weekly

Op het internet kom je vaak prachtige afbeeldingen tegen. Deze poster stond te koop op Ebay.1896 Sportsman's Poster Moose + Elk Hunting Mountains Horseback Guide Pack Trips Illustrated By Tappan Adney For Harpers Weekly Sporting Poster

Dahn & Dokoupil

Tijdens mijn bezoek aan Groningen zag ik een folder van het Oude Groningen Museum, waarbij het schilderij op de voorkant vooral de aandacht trok.Thuis gekomen ben ik gaan nazoeken welk schilderij hier is afgebeeld. De titel van het schilderij is:

Walter Dahn/George Jiri Dokoupil: Wall painting with animals and selfportraits, 1984.

Het is een werk van de Duitse kunstenaars Dahn & Dokoupil, die ook vaak als duo schilderijen maken. Ze worden gerekend bij de kunststroming Neue Wilden. Het Groninger Museum met Frans Haks als directeur heeft een belangrijke rol gespeeld in de aandacht voor de nieuwe schilderkunst. In het begin van 1981 organiseerde Haks voor het eerst in Nederland twee grote tentoonstellingen met werk van Jonge Duitsers (de Keulse groep ‘Mülheimer Freiheit’). Hieronder de afbeelding van het complete schilderij, waarbij de beide kunstenaars zich beide hebben afgebeeld aan de buitenkant van de rij dieren.

Tentoonstelling Dana Lixenberg

In de NRC van vandaag verscheen een artikel, geschreven door Eddie Marsman, over de tentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg.
Ik citeer voor het gemak even twee alinea’s uit deze recensie:
„In 2007 werkte zij enige tijd op Sarichef, een zanderig stuk permafrost voor de kust van Alaska. Shismaref heet het enige gehucht ter plaatse.
The Last Days of Shismaref heet de reeks landschappen, interieurs en portretten die ze er maakte en die is nu te zien als onderdeel van de gelijknamige tentoonstelling.”De reden waarom ik hier aandacht aan besteed is de indrukwekkende foto die bij het artikel is geplaatst. Op de foto staat Fred Goodhope, inwoner van Shismaref.

Gestilleerde trofee

Vlaemsch ( ) is een groep ontwerpers, gevestigd in België en Zwitserland. Zij werken in opdracht voor meubelfabrikanten en architecten,maar om de zoveel tijd stellen zij zichzelf een opdracht.Dit jaar was die opdracht Big-Game. Doelwas om de codes, die de bourgeois meubels bepalen, te herinterpreteren. De elandtrofee is een onderdeel van deze serie: een moderne, ietwat abstracte vorm van een trofee, uitgevoerd in triplex. "Wij wilden een speciale vorm, om het drama, dat altijd kleeft aan het ontstaan van zo'n trofee, te verlichten, namelijk het doodschieten en vullen van het hoofd".Meer achtergrondinformatie:
Vlaemsch

Deze tip kwam van Annelies Kieboom, die in Utrecht in de etalage van een designwinkel deze trofee te koop zag staan.

The Ark Project

The Ark Project is een boek, waarin het Bijbelverhaal van de Ark van Noach wordt uitgebeeld aan de hand van illustraties van dieren van artiesten van over de hele wereld. Het boek is 9 september van dit jaar officieel verschenen.

Eén van de illustratoren is Sandra Juto, grafisch ontwerper in Göteborg, Zweden. Zij maakte een tekening van de eland.Meer informatie over het Ark Projekt:
THE ARK PROJECT

Meer informatie over Sandra Juti:
Start : sandra juto

Lydia Jonkman schildert eland

Lydia Jonkman heeft in opdracht van de leverancier van Zweedse verfsoorten Moose Färg een schilderij gemaakt met daarop een eland. Deze kunstenares is bekend door haar schilderijen met als centrale thema de koe.


De website van Moose Färg omschrijft het prachtige kunstwerk als de verbeelding van de Scandinavische ruimte. Het schilderij heeft de naam "Vrijheid uit een potje" meegekregen en werd onthuld op donderdag 12 maart jongstleden door de Honorair Consul van Zweden dhr. Lukas Joel. Ik vermoed dat de verf die voor dit schilderij gebruikt is werd geleverd door Moose Färg. Deze firma levert het Zweedse verfmerk in Nederland. Er is een reproductie van dit schilderij te bestellen voor € 150,- op de website van Moose Färg. Wil je meer weten over Lydia Jonkman, dan kan dat op haar website.
Trouwens ook het logo van deze leverancier van dit Zweedse topmerk is voor elandliefhebbers de moeite waard:

Mooie prent op eBay

Vandaag zag mijn correspondent in Amsterdam een mooie prent op eBay te koop staan:


Deze schitterende prent is 14 bij 11 inch groot, en van de maker van de prent is verder niets bekend. Het heeft in ieder geval een duidelijk Art Nouveau uitstraling.

Met dank aan: Huibrecht van Opstal