Het is leuk een eland te aaien (niet)

Deze eland ligt heerlijk van de zon te genieten in een park in de stad Anchorage, Alaska.
Aai een eland in Anchorage
De Anchorage Daily News meldde dat het dier een groot gedeelte van de dag in Town Square Park verbleef, bezig met het eten van takken van de bomen in dat park. Een 20-jarige vrouw leek het wel leuk om dit beest te gaan aaien, maar dat had ze beter niet kunnen doen. Zij werd aangevallen door de eland die haar een aantal rake klappen gaf in haar bovenlichaam. Zij werd door haastig opgetrommelde artsen goed nagekeken en behandeld. Het was gelukkig niet nodig dat de vrouw in het ziekenhuis moest worden opgenomen.
Politiewoordvoerster Anita Shell vertelde de omstanders dat elanden geen gevaar is voor de mens, mits je het met rust laat. In Anchorage leven gemiddeld zo’n 1500 elanden in de stad zelf. Haar advies luidt dan ook: Don't mess with the moose.
Bron: AP

Krijgt de eland weer de schuld?

Een bizar ongeluk deed zich voor in het restaurant White Slab Palace in het Lower East Side district in New York. Tijdens een etentje kreeg Raina Kumra plots een trofee van, volgens alle bronnen, een elandkop op haar hoofd. Na dit ongeval had zij last van nekpijn, flauwtes en vermoeidheid. Volgens amerikaans recept een goede reden om een advocaat in te schakelen voor een forse schadevergoeding. Getuigen verklaarden dat een andere gast probeerde een ballon, die aan de trofee vast zat, van de elandkop af te trekken, hetgeen resulteerde in het incident.
Zo was de berichtgeving op de nederlandse teletekst en in diverse kranten en nieuwssites. Echter, door de publicatie van een foto van de betreffende trofee bleek maar weer eens, dat het nog altijd moeilijk is om een eland te herkennen. Op de foto is duidelijk sprake van een rendier.

Eland blesseert topvoetballer

In De Wereld Draait Door van 6 maart 2009 besprak Jan Mulder de handblessure die de keeper van AZ zichzelf had bezorgd door zijn frustratie over het verlies van de partij tegen Nac te botvieren op een harde muur van de kleedkamer. Jan Mulder had nog meer knullig ontstane blessures bij voetballers ontdekt en noemde ook de Noorse voetballer Svein Grondalen, die een interland tegen Finland mistte door een botsing met een eland.

De Noor Grondalen (geboren 8 februari 1955) stond bekend als een fysiek harde voetballer. De meeste mensen herinneren hem van de brutale aanval op de benen van de Zweed Ralf Edström, die ook nog voor PSV heeft gespeeld, tijdens een interland in 1977. Grondalen speelde 77 wedstrijden voor het Noorse elftal. Dat hadden er dus ook 78 kunnen zijn, als hij destijds die eland niet was tegengekomen.

'Het was in het bos', zei Svein. 'Ik was daar aan het joggen. Toen gebeurde het.' Hij vertelde zijn verhaal. Hoe hij, al joggend, op een heuvel was beland. Dat hij daar wel iets bruins op de grond had zien liggen, maar zich pas realiseerde dat het een eland was toen hij er al bijna over struikelde. En dat hij het beest in het voorbijgaan per ongeluk had geraakt. 'Dat vond de eland niet zo leuk', zei Svein. 'Hij werd kwaad op me.' Het beest had zich opgericht en was briesend tegenover de voetballer gaan staan. 'Ja, op zijn achterpoten. Die eland wilde me schoppen. Toen ben ik snel op de grond gaan liggen en heb me van de heuvel laten rollen. Maar onderweg raakte ik iets scherps, een steen of zo. Mijn bovenbeen lag meteen helemaal open. Ik heb me toen eerst nog een tijdje moeten schuilhouden tussen de struiken. Pas toen de eland weg was, kon ik naar het huis van de clubarts van Rosenborg BK strompelen. Die heeft me ter plekke gehecht.' Het incident kostte Svein de interland tegen Finland. Maar het leverde hem ook een bescheiden cultstatus op.

Bron: Wikipedia, Michel van Egmond (Voetbal International)

Eland de oorzaak van de opwarming van de aarde

In Noorwegen is een rapport verschenen van de Technische Universiteit, waaruit blijkt dat elanden zoveel boeren en scheten laten, dat per jaar 1 eland gelijk staat aan de CO2uitstoot van een auto die 13.000 kilometer rijdt. Een volwassen eland produceert per jaar 2100 kilo aan carbon dioxide. Bacteriën in de maag van een eland produceert methaangas en dat is eigenlijk nog schadelijker dan CO2. Het zijn natuurlijk niet alleen de elanden die hun natuurlijke gassen vrijelijk laten lopen. In Nederland is al aandacht besteed aan dezelfde effecten die koeien hebben op het milieu. Het volgende rapport moet maar eens gaan over de boertige mens.


Arme eland,krijgt ook overal de schuld van.

Bron: DerSpiegel Online

Schandalig rijkelui's gedrag

Het jachtseizoen is weer bijna voorbij, dus de elanden kunnen weer zich weer iets vrijer bewegen. Toch zorgen de jagers ieder jaar weer voor negatieve berichtgeving. Een foto van het Quebec Ministry of Natural resources and Wildlife toont de schandalige gedrag van mensen met geld aan, die met behulp van een helicopter op elanden jagen en ze vervolgens op een dieronterende wijze vervoeren.Bron: Ingrid Peritz, Montreal, Globe and Mail.

Eland denkt koe te zijn

USA – Vlak bij de stad Frederick in de Verenigde Staten heeft een eland gezelschap gezocht bij een kudde koeien.Volgens de eigenaar van de kudde Tom Gunther hadden de koeien hiermee geen enkel probleem. Het gebeurt niet vaak, dat een eland over de hekken springt om koe te zijn. Zelfs toen de kudde verplaatst werd naar een andere weide, ging de eland gewoon mee met de rest. Pas toen na een aantal dagen de boer er een expert bij gehaald heeft om de eland van de koeien te scheiden, ging de eland er van door om zich bij een naburige kudde te voegen. Pas na een pistoolschot in de lucht heeft de eland het "hazepad" gekozen.

Bron: Sarah Ottney

Alweer dronken elanden

Een typisch najaarsbericht, dat elk jaar weer de kranten haalt. Vorig jaar ging het om dronken elanden bij een bejaardenhuis, dit maal zijn scholieren van een school in Zuid-Zweden de klos. De kinderen zijn doodsbang voor de zich merkwaardig gedragende beesten. Als gevallen appels liggen te gisten op de grond worden deze door voorbijkomende elanden opgegeten en deze raken hier erg opgewonden van.

Bron: AD (ANP) 11 november 2006

10 Jaar cel voor het doden van 2 elanden

USA – In de plaats Bangor is een man, die 2 elanden heeft gedood veroordeeld tot 10 jaar cel. Adam Melvin Hafford, 36 jaar oud, pleegde zijn misdaad in 2004, toen hij in het bezit van illegale wapens een elandmoeder en kalf neerschoot. Men kwam hem op het spoor na grondig onderzoek van de overblijfselen van de beesten. Ik zou zeggen: verdiende loon!

Bron: Bangor Daily News

Politieman vlucht voor eland

Een poltieman uit Silverthorne, Colombia (USA) moest een onverwachte ontmoeting met een eland bijna met de dood bekopen. Mark Hanschmidt liet zijn hond 's avonds uit, toen zij plotseling oog in oog met de eland kwamen. Door snel over een hek te springen konden zij aan het verschrikte dier ontkomen. Het is juist deze tijd van het jaar, als de elanden kalveren krijgen, dat zij extra op hun hoede zijn.Bron: CBS-4

Een eland op bezoekDeze mevrouw woont in een buitenwijk van Thunder Bay, Ontario, Canada. Een vriendelijke eland komt haar regelmatig bezoeken en zij hebben duidelijk vriendschap gesloten.

Man veroordeelt voor beschieten van robot-eland

Een man uit Canada mag 20 jaar lang niet meer aan de elandjacht meedoen. Hij is hiervoor veroordeelt na het beschieten van een zogenaamde eland-robot, een soort van lok-eland.Deze robot elanden, die ook echt herkenbare bewegingen maken worden ingezet om stropers te vangen. De dader werd op heterdaad betrapt door jachtopzieners.
Robert Lee McLaren is de eerste persoon in Nova Scotia die schuldig is bevonden voor het beschieten van "Bullwinkle", zoals het apparaat genoemd wordt. Deze mechanische lokbeesten worden ingezet omdat in dit gebied elanden sinds 2003 een bedreigde diersoort is.
Behalve het verbod om te jagen, moet de dader nog een boete betalen van $4.000,- of 72 dagen in de gevangenis.

Elanden in de sneeuw

Door de veelvuldige sneeuwval hebben de elanden in Noorwegen het bijzonder moeilijk. Zelfs in de onmiddellijke nabijheid van Oslo ligt al meer dan een meter sneeuw. Dat maakt het lastig voor het wild om eten te zoeken. Elanden zijn relatief gezien zwaar en met hun dunnen poten zakken ze gemakkelijk diep weg in de sneeuw hetgeen veel energie kost om te lopen. Dat maakt ze dus nog extra hongerig. Al meerdere beesten zijn door honger omgekomen. "Ze kunnen eenvoudigweg de hoeveelheid sneeuw niet aan:, zegt Erik Lund van het Directoraat van Natuurbeheer tegen nieuwsbureau NTB. Lund legt uit, dat in de laatste jaren er niet veel sneeuw is gevallen en daardoor is de populatie enorm gestegen, omdat relatief zwakkere beesten ook aan voedsel konden komen.Een ander nadeel van het zoeken naar eten vormt het gevaar voor botsingen met auto's, omdat wegen gemakkelijker zijn om op te lopen. Dit heeft er al voor gezorgd dat dit jaar er veel meer ongelukken zijn geweest. Alleen al uit het stadje Eidsvoll komen berichten van meer dan 1 botsing met elanden per dag.
De overheid probeert door het plaatsen van voederbakken aan de rand van de bossen de dieren tegen te houden verder te zoeken naar eten. (Bron: Aftenposten)

Hongerige elanden in Oslo

Een familie van 4 elanden wandelen sinds november van het vorige jaar door woonwijken aan de rand van Oslo, maar afgelopen donderdag besloten zij de stad in te gaan. Bewoners van het district Ullem en Jar werden 's ochtends verrast dat zij niet de enigen waren die vroeg waren opgestaan. Oogetuige Arne Foss: "Nog geen 30 meter van mij vandaan zag ik een volwassen vrouwtje, een 2-jarige en twee één-jarigen. Ze liepen kalm door de straten, het vrouwtje ging tot aan het portiek van mijn buren en stak haar hoofd tegen de deur. Ik dacht nog, als de buurman nu naar zijn werk zou gaan, zou die raar opkijken".Deze familie van 4 werden al een tijdje geobserveerd en zij zijn uitzonderlijk rustig en onschuldig gebleven. De verwachting is, dat ze de komende weken zich wel zullen terugtrekken als de lente zijn intrede doet.
Tot slot Svein Holo van de plaatselijke jachtopzichters: "Ze hebben recht op een beetje rust. We willen geen situatie waarbij wij ze moeten neerschieten, omdat sommige mensen de dieren gaan opjagen door te dichtbij te komen". (Bron: Aftenposten)

Eland belandt in auto

Leominster, Mass., USA - Een eland van 500 pond kwam in botsing met de voorruit van een auto op Route 12 en belandde vervolgens op de bestuurdersstoel met zijn hoofd naar buiten gestoken. Een bizar ongeluk, dat ook sommige nederlandse kranten heeft gehaald.
Deze foto werd gemaakt na het ongeluk:De bestuurster van de auto, Juleigh McDowell, kon na de botsing op eigen kracht de auto verlaten en kwam op een paar bulten na met de schrik vrij. Volgens de politie van Leominster was dit wel het vreemdste ongeluk dat ze ook hebben meegemaakt.
Met de eland is het helaas niet zo goed afgelopen. Nadat de hulptroepen het dak van de auto hadden verwijderd en de eland uit de auto kon worden getakeld besloot men het dier een spuitje te geven om het zwaar gewonde beest uit zijn lijden te verlossen.

De grootste eland ter wereld

Op zoek naar logo's met een eland (voor mijn website www.alces.nl/trademarks) kwam ik op een zweedse website terecht, waarin een plan wordt beschreven om de grootste eland ter wereld te gaan bouwen. Het komt bovenop een heuvel in Vithatten, in het noorden van Zweden (Norsjö) te staan en zal 45 meter hoog worden.De eland staat tegen een kunstmatige boom (ook heel groot dus) waarin een lift is gebouwd, die de bezoeker naar grote hoogte brengt. Binnen het elandgebouw is ruimte voor tentoonstellingen, vergaderruimte en een restaurant. Op de website staat een prachtige animatiefilm, zodat je meegevoerd wordt met een wandeling door het gebouw.

Dronken elanden

Een berichtje in het AD van 9 december 2005:

Dronken elanden verstoren rust Zweeds-bejaardenhuis.

Twee dronken elanden hebben in het weekeinde de rust verstoord in een Zweeds bejaardenhuis.
De dieren veroorzaakten overlast nadat ze dronken waren geworden door het eten van gefermenteerde apples in de tuin van het bejaardentehuis in het Zuid-Zweedse Sibbhult. Toegesnelde agenten verjaagden de dieren, die echter terugkeerden om nog wat van de verleidelijke appels te snoepen.
Deze keer maakte de roes de dieren agressief. Daarop werd een jager met hond ingeschakeld om de opdringende elanden te verdrijven. (AP) Bron: Frank van Waert)

De dames Reiziger

De dames Reiziger bezoeken elke week een locatie om hun ervaringen van hun bezoek op te schrijven in de weekendbijlage van het Algemeen Dagblad. Dit keer was het het Elanderhus te Eelderwolde. Dit restaurant is het middelpunt van een Scandinavisch dorp, bestaande uit een aantal blokhutten in een kring rond een grasveld. Hun ervaringen met het eten in het restaurant zijn gematigd positief. De reden waarom ik het hier vermeld is het plaatje dat bij dit artikel is geplaatst. Het is getekend door Gerrie Hondius.

Videofilm zegt :'Wegwezen!'

Deze foto werd genomen in Anchorage, Alaska en verscheen in The Independent van 6 november 2005.De aanwezigheid van elanden vormen in sommige buurten een probleem. Er komen er steeds meer, terwijl er meer op gejaagd mag worden. De luchthaven van Anchorage, Wasilla, heeft onlangs een electrisch elandenmat geïnstalleerd om ze tegen te houden over de landingsbanen te slenteren en dus een botsing met een vliegtuig te voorkomen. De overheid heeft om die reden onlangs een instructiefilm laten maken, bestemd voor de scholen. Het advies luidt: "Als een eland je tegemoet komt, ga als een bal op de grond liggen of ren hard weg".

Met dank aan Huib van Opstal voor het krantenknipsel.