Ja hoor, weer eentje

Het wordt een traditie. Elk jaar rond deze tijd kom je het weer tegen: de verwisseling tussen een rendier en een eland.
Dit keer waren het Fokke en Sukke in de NRC, die denken dat de kerstman met elanden door het luchtruim vliegt.
Het is hetzelfde alsdat mensen zouden denken, dat Sinterklaas op een ezel zit.
De grap zelf is wel leuk natuurlijk.

FokSub27122010

Nico Dijkshoorn is ook een liefhebber

Gisteren verscheen een erg leuke column van Nico Dijkshoorn op de site Nu.nl. Hij reageerde hiermee op zijn bekende wijze op het nieuwsbrericht dat een eland in het Noorse Kongsvinger een supermarkt bezocht.Uit copyrighttechnische redenen mag ik de tekst hier uiteraard niet integraal plaatsen. Hier de link naar de website.

De tekst is echter te leuk om het te laten. We merken vanzelf of er iemand achterkomt. Hierbij het relevante gedeelte:

Dieren hebben geen verborgen agenda. Ze reageren vanuit hun instinct en wij mensen, we moeten ze leren begrijpen. De dierenmedewerker van NU.nl heeft gisteren een stukje proberen te tikken over een eland die in het Noorse plaatsje Kongsvinger in volle draf een supermarkt binnen denderde. Helaas zijn er een paar storende fouten in het bericht geslopen.

Ik wil die op deze plek herstellen. De eerste alinea luidt: “Bezoekers van een supermarkt in het Noorse plaatsje Kongsvinger, ten noordoosten van Oslo, keken vreemd op toen zij een eland langs de schappen zagen rennen.”
Dit is van a tot z verzonnen. Ik ken Kongsvinger en daar weten de mensen niet beter. Niet alleen elanden bezoeken de supermarkt. Alles wat vier poten en een oranje lulletje heeft scharrelt daar langs de schappen.
Mensen die daar winkelen weten niet beter. Ik heb er ooit een baal Surinaamse rijst gekocht, gadegeslagen door veertien nieuwsgierige gnoes. Als je je bukt om het zout te pakken staat er een wasbeer aan je kruis te snuffelen. Nog iets. Elanden rennen nooit. Dat zijn juist dieren die altijd precies weten wat ze nodig hebben. Je vindt ze meestal bij de snelkassa. Economische shoppers, elanden.
Tweede alinea. “Het beest stormde de supermarkt waarschijnlijk binnen om wat afkoeling te zoeken.”
Waarschijnlijk. Daar ga je al. Zoek dat dan eerst uit voor je zoiets opschrijft. Zo kan ik nog wel wat redenen verzinnen. “Het beest stormde de supermarkt waarschijnlijk binnen om een zonnebril op sterkte te laten maken.” Het beest stormde de supermarkt waarschijnlijk binnen om te ontkomen aan de acteur Antonie Kamerling die buiten in een nieuwe low-budget Noorse film een verscheurd houthakkershemd probeerde te acteren.”
Derde alinea: “De eland takelde de bloemen- en tuinafdeling van de supermarkt flink toe, waarna het zijn weg vervolgde naar de drankafdeling.”
Onnodig suggestieve verslaggeving waar de honden geen brood van lusten. Iedereen weet dat elanden zuipen. Wat moet je anders. Ja, mensen vinden dat leuk, als elanden wat aan elkaars reet staan te ruiken en typische eland-dingen doen.
Elanden die voor een auto springen en kijken of hij omvalt als men een ruk aan het stuur geeft, dat vinden we normaal, maar als een eland na een week keihard werken een kratje witbier naar binnen wil klokken, dan is de wereld te klein. Ik heb ooit vier elanden 12 kratten bier zien wegwerken.
Onze kinderen doen dat op Kreta of bouwen ergens op een camping heel trots een muurtje van de kratjes. Elanden lachen daar om. Elanden zijn gezelligheidsdrinkers. En erg lekker.

Ik kreeg deze tip van Annelies Kieboom

Mörk, mörk, mörk, mörk

Deze klassieker moet zeker ook op deze weblog geplaatst worden. Ik werd er weer even aan herinnerd door Jan Smit van Moose Färg: Hoe maak je een ChocolateMoose, maar dan op zijn ZweedseKoks van de Muppet Show.Wil je het filmpje op YouTube zien, klik dan door naar http://www.youtube.com/watch?v=CRIwuxqKyyk

Cartoon van Gallagher

Opnieuw een mooie cartoon, geheel belangeloos afgestaan door Huib van Opstal. Deze Cartoon is getekend in 1965 door Gallagher.Bron: Huib van Opstal

Sara Palin revisited

Het is alweer oud nieuws,maar de tekening van deze eland is echt heel erg fraai.Bron: Huib van Opstal

Ophef over boektitel

In Amerika is een boek verschenen, die de titel draagt: Moose With Loose Poops. Het is een opvoedkundig boek voor kinderen over wat te doen als je aan de dunne bent. Een aantal criticasters vindt dit toch wel erg onsmakelijk, anderen zien er de humor wel van in.Het boek zal vanaf januari 2009 in de Amerikaanse boekhandels liggen en is geschreven door Charlotte Cowan, een kinderarts, werkzaam in het Boston Mass General Kinderziekenhuis. Het is het vijfde deel in de Dr. Hippo reeks.

Even uitrusten

Een fraai uithangbord van een Lodge ergens in Canada. Zou die hamburger gemaakt zijn van elandvlees? Het is net zoiets als bij slagers, die hun waar aanlaten prijzen door hun eigen ”slachtoffers’’.Bron: Flickr

Geen afval langs de weg

Plaatselijke Canadese autoriteiten willen dat de automobilisten geen afval langs de weg achterlaten. Ze hebben dit bord geplaatst, want ook elanden hebben veel last van ongewenste elementen in hun omgeving.

Zingende eland op Kerstmarkt

Op de kerstmarkt in Albert Square in Manchester heeft de organisatie een elandkop aan de muur van een huis opgehangen. De grap is dat de eland tegen de bezoekers van de markt praat. Wat het beest precies te melden heeft is mij niet duidelijk geworden, allleen dat een aantal bezoekers het behoorlijk irritant gingen vinden.

Lekkere eland koekjes

Het volgende recept om koekjes te maken kwam ik tegen bij mijn eland recherchewerk. Het is weliswaar geen specifiek elandrecept, maar de vorm waarin het koekje gemaakt is spreekt mij natuuurlijk zeer aan.Het recept:
2 spade-lepels boter
3/4 kopje bruine suiker
3/4 kopje witte suiker
2 eieren
1 theelepel vanille (5cc)
2 kopjes bloem (ongeveer 450 gram)
1/2 theelepel zout (2,5 mg)
3 kopjes havermout (ongeveer 720 gram)
1 kopje gehakte walnoten (ongeveer 225 grams, mag ook iets meer zijn)
2 kopjes chocolade snippers (ongeveer 450 gram)

Bereiding:
Mix alles samen, maak van een kwart kopje van deze mix de vorm van de eland (zie foto) op een met boter ingesmeerde bakschaal en bak het 20 minuten in een oven van 325 graden.

Eland schietspel

Een leuke tip van een lezer: een schietspelletje. Je moet wel de Flash plugin voor je browser hebben geïnstalleerd. Veel plezier!

Ga naar dit adres om het te spelenTip van Dion Eland

Peter van Straaten scheurkalender

Deze dag begon dus goed. Bij het afscheuren van het kalenderblad van de vorige dag kwam deze bespiegeling te voorschijn. Bedankt Peter!

Levensechte eland van chocola

Len Libbies Candies maakt handgemaakte kwaliteits chocolaatjes en snoepgoed. Deze zaak in Maine, gerund oor de familie Helmond, heeft in hun zaak een levensgrote eland staan, gemaakt van 850 kilo melkchocolade. De super eland-bonbon is ter plekke in 4 week tijd gebouwd. Deze eland staat er al sinds 1 juli 1997.

het bruine monster

Spel van de maand

The Three blind Moose, een rockband uit Massachusetts USA, heeft op hun website een online-game gezet, gebaseerd op het aloude Galgje. Wel zielig hoor, zo'n hangende eland.

Eland als mascotte

Bij het zoeken naar sportclubs die een eland in hun logo voeren kwam ik een hockeyclub tegen, de Manitoba Moose Hockey Club en op hun website staat een foto van hun mascotte Mick E. Moose, die tijdens de wedstrijden het publiek opwarmt om hun club aan te moedigen. Hierbij de foto. Kijk ook even op mijn website met eland logo's.

Leren ze het nu nooit!

Dit maar even onder het kopje humor gezet. In de weekendbijlage van het AD van vandaag bij de rubriek Trend is een trofee van een elandkop afgebeeld, gemaakt van stevig gras. Een schitterend voorwerp, maar iets te duur om zo maar even aan te schaffen, namelijk, te koop bij Rivièra Maison voor het luttele bedrag van € 129,-. Wat het echter belachelijk maakt is de naam van het voorwerp. Men heeft in al hun wijsheid besloten dat ding Rudolph te noemen. En als uitleg staat in het AD: Rendierkop. Als er iets geen rendierkop is, dan is het wel deze trofee. Rudolph is zoals normale mensen weten één van de rendieren voor de slee van de kerstman, diegene die verkouden is (dus rode neus!). Het is het bekende misverstand, rendieren zijn geen elanden en vice-versa. Het is het verschil tussen een ezel (rendier) en het nobele paard.