Wat te doen als een eland je aanvalt.

ANCHORAGE, Alaska - Opnieuw heeft een eland een mens aangevallen. Dit keer betrof het een 6-jarige scholier uit Anchorage, die bij het uitstappen van een schoolbus aangevallen werd door een eland. KTUU-TV rapporteerde dat het grote dier Michael Barnes’ hoofd raakte met zijn poten. Dit is al de tweede keer in korte tijd dat een eland een mens is aanvallen.

Een mooi moment dus om eens op een rijtje te zetten wat je moet doen als je door dit dier wordt aangevallen.

Ofschoon elanden vriendelijk ogen, vallen elanden, die in het wild leven, elk jaar toeristen en wandelaars aan. Er zijn parkwachten die in introductiepraatjes voor bezoekers van de grote parken in Amerika, Canada en Alaska beweren, dat elanden gevaarlijker zijn dan Grizzlyberen. Elanden vallen je aan als zij zich bedreigd voelen en er zeker van willen zijn dat je geen gevaar vormt. Omdat een eland tot aan 800 kilo weegt, betekent dit, dat het zich zeker voelen van een eland gelijk staat met een botsing met een auto! Over het algemeen kan je zeggen, dat als een eland zich niet zeker voelt, dit komt door het verkeerd inschatten van de situatie door de mens zelf.

Waarom valt een eland aan
Aanvallen door elanden komen in het algemeen voor tijdens 2 seizoenen en door 2 redenen.

In de vroege zomer met kalveren.
Als je je (al of niet per ongeluk) begeeft tussen een moeder en haar kalf heb je een groot probleem.

In de herfst tijdens de bronstijd.
Mannetjes elanden zijn zeer agressief als ze op zoek zijn naar vrouwtjes, die voor het nageslacht moeten zorgen. De Bull (mannetjes eland) ziet de mens als een concurrent en zal proberen deze uit te schakelen.

Een andere reden voor agressief gedrag is als het dier zich geprovoceerd voelt door het gedrag van de mens. Hard te schreeuwen of dreigen met stokken of wapens zal het beest tot actie brengen.

Tot slot is het meenemen van een hond reden genoeg voor een eland om aan te vallen. Elanden worden door coyotes en wolven vaak aangevallen en een hond, hoe ongevaarlijk ook, kan een reden zijn voor agressief gedrag van een eland. Honden zijn dan ook verboden tijdens wandeltochten.

Hoe een aanval te overleven

Je herkent een agressieve eland als deze:
  • naar je toe wandelt,
  • gaat stampen met zijn voet,
  • de oren naar achteren beweegt,
  • gromt
  • het hoofd naar voren en achteren beweegt.

Als het bovenstaande zich voordoet, neem dan de volgende maatregelen:
  • Trek je terug met je handpalmen naar de eland gericht,
  • Spreek met zachte stem de eland toe, stel het dier gerust zoals je dat met een kind zou doen,
  • Als de eland toch aanvalt, ga achter een grote boom of rotsblok staan om je zodoende aan het zicht van de eland te onttrekken. De meeste aanvallen, net zoals bij een Grizzly zijn als waarschuwingen bedoeld. Als je uit het zicht bent is voor de eland het gevaar voorbij.
  • Mocht dat alles niet helpen, doe dan alsof je dood bent door je zelf op te rollen als een bal. Bescherm je hoofd en nek met de armen. Mocht je een rugzak dragen, dan zal deze je rug beschermen.

Hopelijk kom je nooit in deze situatie maar wellicht dat bovenstaande een bijdrage levert aan het overleven van een dergelijke aanval.

Het is leuk een eland te aaien (niet)

Deze eland ligt heerlijk van de zon te genieten in een park in de stad Anchorage, Alaska.
Aai een eland in Anchorage
De Anchorage Daily News meldde dat het dier een groot gedeelte van de dag in Town Square Park verbleef, bezig met het eten van takken van de bomen in dat park. Een 20-jarige vrouw leek het wel leuk om dit beest te gaan aaien, maar dat had ze beter niet kunnen doen. Zij werd aangevallen door de eland die haar een aantal rake klappen gaf in haar bovenlichaam. Zij werd door haastig opgetrommelde artsen goed nagekeken en behandeld. Het was gelukkig niet nodig dat de vrouw in het ziekenhuis moest worden opgenomen.
Politiewoordvoerster Anita Shell vertelde de omstanders dat elanden geen gevaar is voor de mens, mits je het met rust laat. In Anchorage leven gemiddeld zo’n 1500 elanden in de stad zelf. Haar advies luidt dan ook: Don't mess with the moose.
Bron: AP

Power Of Plots

Op dinsdag 1 juni word er in de Melkweg Amsterdam de Avond van het Spannende Boek georganiseerd onder de titel The Power Of Plots, een ijzingwekkend avontuur door misdadig Scandinavië.
De flyer om deze avond aan te kondigen laat een afbeelding zien van een dier, dat een kruising lijkt van een eland en een rendier, maar toch wel leuk.

Power-of-plots

Meer informatie kan je vinden op maandvanhetspannendeboek.nl

Tip van Huibrecht van Opstal

Flying Moose

Frontier Airlines, met hun hoofdkantoor in Denver, Colarado, is opgericht op 1 juni 1950. In 1986 is het bedrijf opgekocht door People Express. Toen in 1993 Continental Airlines hun vluchten naar Denver sterk terugbrachten namen de bedrijfsmanagers van het oorspronkelijke bedrijf het initiatief om Frontier te laten herleven. Het bedrijf is nu de tweede grootste maatschappij van Denver International Airport.
De link met de eland ligt in de slogan van het bedrijf: A whole different animal. Om deze slogan te visualiseren voert het bedrijf op hun vliegtuigen diverse afbeeldingen van dieren, en eentje dus ook van een eland. Hier is het bewijs, geplukt van Flickr:

Frontier

It's a Wrapper

Laffy Taffy is een merk van Chocolate Moose, het bedrijf dat, hoe verrassend, chocolade producten maakt. Ik heb het helaas nog niet geproefd, dus ik heb ook geen idee of het goede chocolade is. Deze wrapper heb ik van Flickr geplukt.
Laffy-Taffy

Dr. Seuss

Dit is de cover van het boek Thidwick, The Big Hearted Moose. Getekend en geschreven door Dr. Seuss.

Thidwick

A person’s a person, no matter how small, zoals Theodor Seuss Geisel, beter bekend als Dr. Seuss, heeft gezegd. Kinderen willen dezelfde dingen als wij. Lachen, uitgedaagd worden, onderhouden worden en opgetogen zijn.
Briljant, speels en altijd met respect voor kinderen, zo heeft Dr. Seuss zich in het bewustzijn van vier generaties van jeugdigen en ouders genesteld. Ondertussen hielp hij hiermee miljoenen kinderen lezen en schrijven.
Dr. Seuss werd geboren als Theodor Geisel in Springfield, Massachusetts, op 2 maart 1904. In 1925 ging hij studeren aan de Oxford University voor een doctoraal literatuur. Na zijn terugkeer naar Amerika in 1927 begon hij tekeningen en grappige verhalen te schrijven voor Judge, toen het belangrijkste humortijdschrift in Amerika. Zijn publicaties verschenen daarna ook in Life, Vanity Fair en Liberty. Geisel werd landelijk bekend na het binnenhalen van een opdracht voor een reklame voor een insektenbestrijdingsmiddel genaamd Flit. Hij is de geestelijke vader van de bekende populaire amerikaanse uitdrukking Quick, Henry, the Flit.
Zijn eerste kinderboek, And To think I Saw It on Mulberry Street, publiceerde hij in 1937, nadat 27 uitgevers het scripts hadden afgewezen.
Winnaar van de Pulitzer Price in 1984, een Academy Award, 2 Emmy Awards, 3 Grammy Awards. Geisel schreef en illustreerde 44 boeken, waarvan The Cat With The Hat zijn bekendste is.
Portret-Dr.-seuss
Geisel stierf op 24 september 1991, maar zijn werk blijft leven en blijft generaties van kinderen van alle leeftijden tot op heden inspireren en simuleren om met plezier te lezen.

By Nord

In de winkel Emma B aan de Oudegracht in Utrecht is het merk By Nord gespot. Ze verkopen allerlei linnen artikelen met prints van dieren uit het noorden van Canada. Dus ook een eland, dat is logisch.Schermafbeelding 2011-01-11 om 07.59.21
Deze spullen worden ook online verkocht.
Hier kan je kijken naar de diverse zaken die by nord verkoopt.
Bedankt Annelies Kieboom voor deze tip.