Belangrijke uitbreiding moosestamp website

Sinds april van dit jaar heb ik contact gekregen met een medeverzamelaar van postzegels met een afbeelding van een eland. Het is Chris Grauert en hij is Amerikaan en veteraan van de US Navy Airforce. Wij hebben onze verzamelingen vergeleken en die zegels, die ik nog niet had heb ik met medewerking van Chris op mijn website gezet. Tevens heb ik een nieuwe opzet ontworpen en je kunt het resultaat zien op www.alces.nl/stamps

In zijn mails stuurde hij een stickerafbeelding mee met een belangrijke boodschap

Beter slapen met een eland?

Deze maand is er in de reclameblokken een nieuwe reclame van Beter Bed te zien. Zij vertegenwoordigen het Zweedse merk Karlsson en de geniale reclamemakers bedachten een link tussen de rust van de Zweedse natuur en die de matrassen van Karlsson. En daar speelt gelukkig ook de eland een mooie rol. Jammer van de afsluiter, dat retteketet op zijn Zweeds.

Ikea en de eland

Het wereldwijd bekendste Zweedse bedrijf is ongetwijfeld IKEA. Het bekendste Zweedse dier is volgens mijn subjectieve mening ongetwijfeld de eland. In mijn fantasie zou daar een prachtige symbiose ligggen, maar meer dan een pluchen eland of een schommelstoel met elandhoofd komt Ikea niet.
Dat was in de zeventiger jaren wel anders. Het logo van Ikea spreekt boekdelen:Toen ik in die jaren samen met mijn elandvriend Grad Neijenhuis een mooi boek wilde maken was onze eerste gedachte om Ikea een en ander te laten sponseren, maar helaas ging de publiciteitsafdeling daar niiet op in.Nog steeds vind ik dat een gemiste kans: twee jonge grafische ontwerpers met een passie voor elanden, daar was een prachtig en gedenkwaardig boek uit kunnen ontstaan.

Dat de eland niet steeds vergeten is laten de volgende elandfiguren zien uit een advertentie die tijdens de Kerstdagen in Duitsland jaren geleden is verschenen. Er worden een aantal elandkarakters opgevoerd met menselijke trekjes.


De goedgevige, de spaarzame en de praktische,

De originele en de zorgzame.

Met dank aan Huib van Opstal.

SAAB doet de digitale elandproef

Het Zweedse bedrijf Acne Digital maakt furore met hun multimediale producties voor gerenommeerde bedrijven. Het reclamevakblad Adformatie van 5 november jongstleden verwoordt get als volg: "Vraag een Nederlandse online creatief wie nu "top of the bill" is in zijn business en hij of zij noemt de naam van dit Zweedse bedrijf".
Op de site van Acne Digital staat een fraaie presentatie voor het automerk Saab, waarmee moet worden aangetooond hoe veilig deze auto is onder de verschillende omstandigheden het jaar door. Hierbij een schermafbeelding van deze presentatie:Kijk maar eens op het volgende adres. Een fraai spel met pop-ups

Saab - Change Perspective

Bron: Adformatie 45, 05-11-2009

The Ark Project

The Ark Project is een boek, waarin het Bijbelverhaal van de Ark van Noach wordt uitgebeeld aan de hand van illustraties van dieren van artiesten van over de hele wereld. Het boek is 9 september van dit jaar officieel verschenen.

Eén van de illustratoren is Sandra Juto, grafisch ontwerper in Göteborg, Zweden. Zij maakte een tekening van de eland.Meer informatie over het Ark Projekt:
THE ARK PROJECT

Meer informatie over Sandra Juti:
Start : sandra juto

Eland houdt van Soul

Het automerk Kia prijst hun model Soul op deze manier aan. Alles is gestileerd aan deze auto, gelijk een eland trofee met vierkant gewei. Of de trofee is aangereden door een auto van het KIAmerk laten we maar even in het midden.Bron: Huib van Opstal

Olle's droom

De Zweedse wintersportgebieden Are en Östersund dromen over het organiseren van Olympische Winterspelen. Het reclamebureau Lemon Scented Tea heeft een fraaie campagne bedacht om de kandidatuur onder de aandacht te brengen. Deze campagne draait onder andere om Olle, die al jaren droomt om als mascotte te mogen optreden en hij bereidt zich hier grondig voor. Hij wil zich als eland presenteren. Je kunt zijn voorbereidingen voor de verkiezing als mascotte zien op de bijzonder fraaie website fitforthewintergames.nl/?utm_campaign=visitsweden#/ollesdroom/
Hieronder twee stills uit het bijbehorende filmpje, met heel veel eland elementen.

De website is gemaakt door Oberon Interactive. De gegevens komen uit de Adformatie.

Welcome to Mooseport

Vandaag kwam ik tijdens een speurtocht op het internet een film uit 2004 tegen, die de (amerikaanse) titel draagt: Welcome to Mooseport. De hoofdrollen worden gespeeld door Ray Romano (van de bekende TV-serie I love Raymond) en Gene Hackman.Het verhaal gaat over een ex-president van de Verenigde Staten, die naar zijn geboortedorp Mooseport terugkeert en een loodgieter, die samen om het burgemeesterschap gaan strijden en dat geeft dan veel komische verwikkelingen. De film is in Nederland niet uitgebracht en ook ben ik nog geen DVD-uitgave tegengekomen.
Mooseport is een verzonnen naam en behalve de naam spelen elanden geen rol van betekenis. In 1 scene komt echter wel degelijk een eland voor, zie deze still uit de film.
De culinaire eland

Het amerikaanse ecologische tijdschrift Sierra heeft Noord-Amerika verdeeld in culinaire zones. Het is een appèl om koks te bewegen meer gebruik te maken van de ingrediënten van de traditionele amerikaanse keuken.Met dank aan Huibrecht van Opstal, Amsterdam

Kentekenplaat met eland?

In de staat Minnesota is een wedstrijd geopend voor de nieuwe ontwerpen van de autokentekenplaten van die staat. Één van de ontwerpen toont de eland.Een deel van de verkoop van de kentekenplaten komt ten goede aan de bescherming van het milieu. Gedurende de afgelopen 10 jaar is er 17,5 miljoen dollar opgebracht. Met dit geld konden 4300 hectare land aangekocht worden om voor wetenschappelijke studie te gebruiken en voor de wild- en waterhuishouding van deze staat. Kentekenplaten kosten 40 dollar voor het eerste jaar en 30 dollar voor de daarop volgende jaren.

Bron: The Associated Press

Scoutmaster Lumpus

Eén van de hoofdrolspelers in de cartoon-reeks Camp Lazlo, die al een tijdje in Nederland wordt uitgezonden door Nickelodeon is een eland. Het is Scoutmaster Lumpus.Zijn karakter wordt op de site van deze serie als volgt omschreven:
Scoutmaster Lumpus is de grootste pestkop op het kamp Kidney. Het is een gefrusteerde eland, die alleen maar aan zichzelf denkt. Alles moet precies zo gaan zoals hij het vindt dat het hoort. Krijgt hij niet zijn zin, dan stort hij compleet in. Eigenlijk wilde hij het hoofd van het kamp worden en wil bereiken dat iedereen net zo weinig plezier heeft als hij.
Op Wickipedia is een pagina aan Lumpus gewijd.

Eland en de WK2006

Zweedse fans zijn trots op hun nationale symbool, de eland dus, niet het Zweedse voetbal.

Website van de maand (maart)

Deze maand een site van The Three Blind Moose.Deze firma heeft rondom hun product, namelijk kwaliteitswijnen, een bijzonder fraaie site gemaakt met veel extra mooseplezier. Zo kan je bijvoorbeeld twee verschillende screensavers ophalen, zowel voor de Mac als voor een PC, die fraaie elanden op je scherm toveren na een zelf bepaalde ingestelde tijd. Kortom een bezoekje waard.
(Tip: Grad Neijenhuis en Wimke Hilvering)

Canadaday en Google

Google heeft een aantal tekenaars gevraagd om hun logo op de zoekmachine te 'pimpen'. Regelmatig zie je dan ook een nieuw logo als je gaat Googelen. Op de dag van Canada (Canadaday dus) verscheen onderstaand logo op de zoekpagina van dat land.

Elandweeshuis

In Orrviken, vlak bij Östersund in Jämtland, Zweden is Moosegarden gevestigd. Het is een toeristisch trekpleister waar bezoekers alles over elanden te weten kunnen komen en waar ze deze dieren zelfs kunnen aanraken. Het is een weeshuis waar verdwaalde of zieke elanden worden opgevangen. Je kunt er tevens eten, overnachten of aan een elandsafari meedoen. Onlangs is er in de nederlandse pers aandacht aan dit centrum besteed. Reden dus om het hier even te vermelden.

(met dank aan de families Kieboom, Doorn en Engelaer-Kolkman, Rotterdam)

Eland als filmster

Even een overzichtje van de eland als hoofdrolspeler in de speelfilms. Het afgelopen jaar verschenen vier films, waarin een eland een belangrijke rol speelt. Het zijn uiteraard wel animatiefilms of een combinatie daarvan.
In een eerder bericht is de duitse kerstfilm Es is ein Elch entsprungen reeds behandeld.
Een al wat oudere film is de Universal film The adventures of Rocky and Bullwinkle. Daarin speelt Bullwinkle, een in Amerika bekende cartoonfiguur, die in talrijke afleveringen op het beeldscherm zijn humor laat zien. In deze film spelen Robert de Niro en Rene Russo de hoofdrol als gewetensloze schurken en natuurlijk redden de eland en zijn hulpje (een eekhoorn) de wereld. Hierbij twee stills uit de film.Disney bracht in 2004 de animatiefilm Brother Bear uit. Daarin komen twee elandkameraden voor die een grappige bijrol spelen. Deze figuren zijn ook in de onvermijdelijke merchandising aanwezig. Zo gaf McDonalds bij hun happymeal beestjes uit deze film als presentjes aan hun klanten. Op de website, die bij de film hoort staat een spelletje, dat je online kunt spelen. Zo zien ze er in de film uit:Ten slotte de film, die ik bij de MediaMarkt tussen de aanbiedingen vond en die in Amerika nog niet eens verschenen was. De film heet in het nederlands De Magische Draaimolen. De eland in deze europese animatiefilm speelt helaas een beetje een domme rol. Terwijl alle dieren in deze kinderfilm allemaal kunnen spreken, komt de eland niet veel verder dan genuif en geloei. De eland is wel mooi gemaakt, zoals uit deze stills blijkt.

Vrolijk kerstfeest Einar

In de serie Dubbelboek is een deeltje verschenen, waarvan 1 van de 2 verhalen gaat over Einar en dat is dus een eland.
De schrijver van dit verhaal, Vivian den Hollander, heeft wel begrepen, dat een eland niets met de slee van de kerstman te maken heeft. En het lijkt Einar nu juist zo leuk om dat wel te gaan doen. Eigenwijs als een eland is immers. Ook in dit kinderboek weer prachtige illustraties en wel van Els van Egeraat.De flaptekst luidt: Het is bijna kerst. Einar, de eland, voelt zich opeens heel alleen. Hij gaat naar de rand van het bos en komt de kerstman en zijn rendieren tegen. O, denkt Einar, eat zijn die rendieren mooi. En wat boffen ze dat ze de slee mogen trekken. Jammer dat ik geen rendier ben. Maar dan…

Uitgever is Zwijsen Thuis, ISBN 90 276 6277 0

Es ist ein Elch entsprungen, deel 3

In Nederland is dit najaar de vertaling verschenen van de Duitse uitgave van Andreas Steinhöfel's boek Es ist ein Elch entsprungen. De vertaling is van Tjalling Bos en de schitterende tekeningen zijn van Kerstin Meyer.De flaptekst luidt: Wie gelooft er tegenwoordig nog in de kerstman? Bertil Wagner beslist niet. Maar als een paar dagen voor Kerstmis meneer Eland door het dak van het huis valt en verhalen begint te vertellen over zijn baas de kerstman, begint Bertil toch te twijfelen. En als de kerstman dan zelf óók nog langskomt om zijn eland op te halen, wordt het pas echt spannend…

De uitgever is Lemniscaat.
ISBN 90 5637 738 8

Grasduinen

In het decembernummer van Grasduinen staat een artikel over een speurtocht naar elanden in de Zweedse natuur. Redacteur Paul Böhre trok naar Bräcke, volgens hem een regio met kraakheldere meren, beboste en bemoste heuvels en een groot aantal elanden. Succes verzekerd zou je zeggen, maar dat viel hem tegen. Ikzelf heb ook in de bossen van Zweden naar elanden gezocht, ook 's morgens vroeg opgestaan of in de schemering 's avonds op pad, maar ondanks het feit dat er zo'n 250.000 elanden vrij rondlopen. kunnen de elanden zich bijzonder goed schuilhouden.
Een mooi en leerzaam verhaal in dit nummer van Grasduinen. (met dank aan Pieta de Bruijn)

In dit artikel staat ook nog een verwijzing naar een interessante website: www.moosegarden.com. De moeite waard om even te gaan surfen.

Es ist ein Elch entsprungen, deel 2

De auteur van het boek dat verfilmd is heet Andreas Steinhöfel. Ik had dat boekje al een paar jaar geleden gekocht in Duitsland tijdens een korte vakantie in de Pfalz. Het omslag ziet er zo uit:Het gaat over een eland Mr. Moose geheten, die de kerstman kwijt is en door het dak van een huis valt. Uiteindelijk komt het uiteraard allemaal weer goed, maar jammer is het gegeven, dat de eland iets met de Kerstman zou hebben. De kerstman doet het alleen met rendieren, een kuddebeest, die zich veel makkelijker voor een karretje (slee in dit geval) laat spannen dan een eland, die zich lekker nergens wat van aan trekt en liever zijn eigen gang gaat.

Es ist ein Elch entsprungen, deel 1

Nog steeds in Trier zagen wij bij een bioscoop een affiche hangen, die een aankondiging deed van het binnenkort in roulatie komen van een film met de intrigerende naam: Es ist ein Elch entsprungen. De film gaat daar in de kerstperiode draaien. Het is een kerstfilm, want het is de verfilming van een kinderboek met dezelfde naam (zie het volgend bericht)
De film is geregiseerd door de nederlander Ben Verbong.
De website die bij de film hoort is hier de bekijken.

Leuk logo

Tijdens een korte vakantie in Trier kwam ik regelmatig posters tegen waarop een eland de kijker opriep te gaan luisteren naar een radiozender, en wel de SWR3. Als je wilt weten wat voor zender het is, ga naar hun website: www.sw3.de